De Queer Boekentips van Flo de Goede

Zelf maakt hij strips. Welke boeken raadt hij jou aan?

25 maart 2019, Martijn Tulp, 3 minuten

Flo de Goede (38) zette op zijn tweede zijn eerste potlood op papier. Sindsdien publiceerde hij een flink aantal autobiografische stripboeken, een graphic novel en verzorgde hij de illustraties voor boeken van Edward van de Vendel. Hij tipt ons 5 queer boeken.

Alison Bechdel - The essential Dykes to watch out for

Ik wilde speciaal voor dit lijstje de graphic novel Fun Home van de lesbische auteur Alison Bechdel herlezen. Maar op ongeveer de helft kwam ik er achter dat ik het boek eigenlijk nog nooit gelezen had… Het is een mooi autobiografisch verhaal over haar jeugd en de verborgen homoseksualiteit van haar vader. Het boek is overal geprezen en er is zelfs een heuse musical van gemaakt. Maar haar serie één-pagina strips over een groep lesbische vrienden, vind ik eigenlijk veel interessanter. Ik ben niet heel bekend met de lesbische wereld, maar deze dikke pil geeft me een behoorlijk goede inkijk in deze subcultuur van eind jaren ’80 tot begin 2000. The essential Dykes to watch out for is een selectie van 25 jaar. Feministisch, herkenbaar en erg grappig. Zoveel verschillen we ook weer niet van elkaar, blijkbaar. 

Houghton Mifflin - 392 pagina's

Alison Bechdel - The essential Dykes to watch out for

Y. M. Dangre - Maartse kamers 

Dit is een heel fijn vilein verhaal over een twee ouwe nichten en alles wat een relatie kan bemoeilijken. Ik hoop zelf nooit zo te eindigen, dacht ik telkens door alle herkenbare passages heen. Grappig, pijnlijk en bijna raar dat dit niet door een middelbare gay geschreven is. Want de seksscène is zo gedetailleerd dat ik het stiekem niet verder durfde te lezen, want kon het me te levendig voor me zien. Vond het een fantastisch vakantieboek.

De Bezige Bij - 276 pagina's

Y. M. Dangre - Maartse kamers

Edward van de Vendel - De Dagen van de bluegrassliefde

Dit boek is volgens mij al eerder in deze rubriek genoemd, maar kan het niet níet noemen. Had ik dit boek maar gelezen toen ik jong was. Na afloop dacht ik alleen maar: was mijn eerste verliefdheid maar zo gelopen. Zó moet het! Werd er bijna jaloers van. Verplichte kost voor iedereen die nog in de kast zit, er net uit is of gewoon een heel fijn vlindersindebuikboek wil lezen.

Singel Uitgeverijen - 144 pagina's

Edward van de Vendel - De Dagen van de bluegrassliefde

Yann & Conrad - De Witte Dinosaurus

Een onaffe avonturenstrip als persiflage op de stereotiepe held, Bob Marone. Ik las deze strip als kind, want er kwamen dinosaurussen in voor, maar wat me bijbleef was de kleine held die met z’n trouwe rechterhand in bed lag. Ze hadden een relatie! Nooit meer ben ik zo’n situatie in een andere reguliere Franse strip tegen gekomen. Überhaubt is homoseksualiteit nauwelijks te vinden in de Westerse strip (afgezien van pornostrips natuurlijk).

Yann & Conrad - De Witte Dinosaurus

Floor de Goede - Dansen op de vulkaan

Ype’s fotostrips krijgen al genoeg aandacht…Laat hem eerst maar eens zijn eigen striproman afmaken. Zelf noemde hij het boek dat ik graag in deze lijst wilde toevoegen, ANDY. Zo’n queer boek heb ik in tijden niet gelezen. Genant dus om m’n eigen graphic novel te noemen. Maar aangezien er praktisch geen andere stripromans in dit genre te vinden zijn, doe ik het toch. Het is een autobiografisch verhaal over de vele stadia van een lange relatie en vooral het gemis daarin. Het is niet belangrijk dat het om twee mannen gaat, maar het is herkenbaar voor elke relatie, zowel hetero als homo. Voor mij is het een erg belangrijk boek geweest, omdat het mijn kans was een langer verhaal te vertellen. 'Flo, de film', naast 'Flo, de serie', die ik nu al 15 jaar lang maak. Ondanks alle goede kritieken is het nu helaas nauwelijks meer verkrijgbaar.

De Bezige Bij - 256 pagina's

Floor de Goede - Dansen op de vulkaan

Portretfoto: Diederick Bulstra

Artikelen in dezelfde serie - Queer Boekentips

Winq tipt: drie nieuwe regenboogboeken

De ultieme queer boekenlijst

De Queer Boekentips van Mirella van Markus

De Queer Boekentips van Kevin Hassing

De Queer Boekentips van Pim Lammers

De Queer Boekentips van Edward van de Vendel

De Queer Boekentips van Maurits de Bruijn

De Queer Boekentips van Marten Mantel

De Queer Boekentips van Hinke van Abbema

De Queer Boekentips van Saskia De Coster

De Queer Boekentips van Hanna Bervoets

De Queer Boekentips van Thomas Olde Heuvelt

De Queer Boekentips van Anne Glerum

De Queer Boekentips van Alex Bakker

De Queer Boekentips van Ype Driessen

De Queer Boekentips van Linda Duits

De Queer Boekentips van Ted van Lieshout

De Queer Boekentips van Micha Meinderts

De Queer Boekentips van Boris Dittrich

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 120

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau