Nashville-verklaring leidt tot storm van protest

'Ongevoelige actie'

Leestijd: < 1 min

Dat Kees van der Staaij van de streng-christelijke SGP een verklaring heeft ondertekend die uitspreekt tegen homo’s en transgenders, heeft tot een storm van protest geleid. Ook binnen christelijke kringen is de zogeheten Nashville-verklaring een bron van discussie. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug noemt de verklaring ‘een onbarmhartige en ongevoelige actie’.

De Nashville-verklaring is een van oorsprong Amerikaans document. In de Nederlandse vertaling staat te lezen dat het in strijd is met ‘Gods heilige bedoelingen wanneer mensen zichzelf bewust zien als personen met een homoseksuele of transgender-identiteit.’

Genezen van homoseksualiteit
Daarnaast stelt de verklaring dat ‘God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw.’ Verder staat er dat genezing van homoseksualiteit tot de mogelijkheden behoort. ‘De genade Gods stelt een volgeling van Jezus in staat om zondige verlangens te doden en te leven op een wijze die de Heere waardig is.’

Het document is voornamelijk ondertekend in orthodox-protestante kringen. Toen bleek dat ook SGP-leider Kees van der Staaij zijn handtekening had gezet onder het document, leidde dit het afgelopen weekend tot een storm van hoon en protest.

Leegstromende kerken
Op Twitter was bijvoorbeeld te lezen: “Eind vorig jaar werd bekend dat de kerken ontzettend snel leegstromen en dat in rap tempo steeds minder mensen zich met de kerk verbonden voelen en zich ervan afkeren. Dat ging Kees van der Staaij en zijn vriendjes kennelijk nog niet ver en snel genoeg…”

Iedereen is welkom
CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom nam onmiddellijk afstand van de Nashville-verklaring. Zij schreef: “Waar liefde is en zorg voor elkaar, daar is God.” De verklaring staat haaks op de visie van de voormalige predikant. “Voor mij en vele anderen.” EO-voorzitter Willem Schouten sluit zich daar bij aan: “Ik wil zo duidelijk mogelijk zeggen: geloof dit niet! Wat je identiteit ook is, man of vrouw, Jood of heiden, homo of hetero, je bent welkom in Gods huis.”

Walgelijk
Kamerlid Femke Merel van Kooten van de Partij voor de Dieren noemde de verklaring “walgelijk, intens verdrietig en om je kapot te schamen. Hoe kun je geloven dat God mensen buitensluit vanwege hun liefde (liefde!) voor een ander.”

Minister Ingrid van Engelshoven heeft in het NOS Journaal kritiek geuit op het ondertekenen van Van der Staaij. Die heeft inmiddels gemeld dat hij nog steeds achter de ondertekening staat. In een statement zegt hij: “De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring.”

Luisterend oor
Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft juist wel afstand gedaan van de verklaring. “Ik heb de Nashville-verklaring niet ondertekend omdat ik bang ben dat het gesprek over geloof en homoseksualiteit niet is gediend met deze verklaring.” Hij schrijft: “Jezus’ eerste boodschap voor deze wereld is niet een lijst met do’s en don’ts, maar een hartelijke uitnodiging die duidelijk maakt dat iedereen welkom is bij Hem. Wie je ook bent. Ik hoop dat wij als christenen in onze samenleving niet allereerst een opgeheven vinger laten zien, maar vooral een luisterend oor en een helpende hand.”

Het Openbaar Ministerie onderzoekt inmiddels of het ondertekenen van de Nashville-verklaring strafbaar is.

Ik sta naast je
Een groep christenen uit Lelystad is een petitie gestart naar aanleiding van het ‘anti-homo-manifest’ dat de afgelopen dagen in het nieuws is. Op de website ‘ikstanaastje.nu’ kunnen mensen hun naam invullen waarmee ze onderschrijven dat ‘Gods onvoorwaardelijke liefde voor iedereen is’. Zodra je de petitie met je naam ondertekent zie je dat het logo, een veelkleurig hart, gaat kloppen. 

Beeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS