Afgelopen weekend vertelde Jan Smit in een interview weten dat er nog geen Nederlandse afgevaardigde is gevonden. Hij is lid van het selectiecomité en zei tegen Nu.nl: “Ik kan uit de grond van mijn hart zeggen dat we nog niemand gevonden hebben.” Volgens de zanger hebben we nog wel even. "Je hoeft pas in maart bekend te maken wie er gaat zingen. We hebben verschillende nummers beluisterd, krijgen nog steeds nummers binnen en er worden ook nog steeds mensen aangeboden."

Verbluft
In voorgaande jaren was al veel eerder bekend wie er naar het Songfestival ging. Toen Anouk ruim op tijd aankondigde dat zij wel even zou gaan, was iedereen zo verbluft dat dat meteen voor een feit werd aan genomen. Al in november 2016 was bekend dat Waylon in mei 2017 zou gaan. Een jaar eerder meldde OG3Ne zich al in oktober.

Geen bekende Nederlander
Volgens Jan Smit is de keuze voor het liedje voor 50 procent rond. Daar moet dus nog iemand bij gezocht worden. “Dat hoeft geen heel bekende Nederlander te zijn. Wij hebben daar in het verleden wel bewust voor gekozen. Het mooiste zou eigenlijk zijn dat elke Nederlander mee mag doen. In feite gaat het om wat je aflevert en hoe het wordt gebracht. Wie dat doet, moet niet zo veel uitmaken."

Hmm. Willen we dat wel? De laatste jaren scoorde Nederland vooral met vooraanstaande artiesten: na Anouk volgden Ilse de Lange met Waylon, Waylon solo, Douwe Bob en OG3NE. Alleen Trijntje Oosterhuis flopte genadeloos. Dus wie gaat het worden? 

Vraag Sharon!
Hier enkele suggesties: Within Temptation met een gothic powerballad en heel veel brandende toortsen, of alleen de zangeres van die band, maar dan samen met een Nederlandse top-DJ. Of Sharon den Adel (van Within Temptation dus) in duet met Anneke Giersbergen van The Gathering. Is allemaal al eens met veel succes gedaan, zoals je hieronder kunt zien. Maar wat zou dát leuk zijn zeg!