Mijn geloof en ik

“Mijn identiteit is per seconde anders, mijn energie verandert”

Isjed Hussain vertelt zijn verhaal

Leestijd: < 1 min

Ondanks de oneindige hoeveelheid discussie die er in Nederland over de islam gevoerd worden, blijven LHBTQ-moslims veelal onbesproken. Extreemrechts zet de islam haaks op homorechten of vrijheid om te zijn wie je bent.

Organisaties als Secret Garden en Stichting Maruf, die een eervolle Jos Brink Prijs kreeg toegewezen, bieden LHBTQ-moslims een veilige plek tussen de problematiek in hun eigen bevolkingsgroep en die van de grotere niet-islamitische meerderheid.

Journalist Manju Reijmer sprak voor Winq met acht vooraanstaande of uitgesproken queer moslimmannen over hún interpretatie van islam. Vandaag het verhaal van Isjed Hussain.

“Mijn identiteit is gender-queer. Ik ben een Nederlandse-Pakistaan, moslim en spiritueel. Ik ben projectleider bij Veilige Haven in Utrecht dat hulpverlening biedt aan biculturele LHBTQ’s. De meeste van hen hebben meerdere identiteiten. Identiteit is  fluïde. Mijn identiteit is bijvoorbeeld per seconde anders, mijn energie verandert.

Ik ben in dit land geboren en getogen, in Brabant. Ik weet dat ik door en door Nederlands ben en ook weer niet. Mensen zien toch eerst een donkere homoseksuele jongen. Het is een probleem dat mensen niet meer schromen om je uit te maken voor ‘vieze moslim’. We zijn gewend seksistische, racistische, islamofobe of homofobe grappen te maken. Als er een racistische grap wordt gemaakt, dan denk ik: o ja, daar gaan we weer.

Isjed Hussain
Isjed Hussain

Ik heb die denkbeelden ook, want ik ben opgegroeid in dit klimaat, maar ik kan er niet tegen. Onrecht is onrecht. We zijn allemaal mensen. Die realisatie is ook heel erg vanuit het spirituele. In de witte gay community voel ik me niet thuis. Ik voel me kwetsbaar omdat ik gevoelig ben. De samenleving is niet gemaakt voor biculturele LHBTQ’s. Ik voel me wel thuis in de biculturele LHBTQ-gemeenschap.

Ik ga naar inclusieve gebedsdiensten, die ik zelf ook mede-organiseer. Het drijft me om anderen te empoweren. Om mezelf te helpen. Of je met je eigen groep wilt zijn is afhankelijk van je wensen. Aan de ene kant denk ik dat er juist geen groepen bestaan, aan de andere kant vind ik het prettig om met biculturele LHBTQ’s te zijn. Ik denk dat veel anderen dat ook hebben. Deze fotoshoot helpt bijvoorbeeld. Vijf jaar geleden was zo’n shoot veel moeilijker, omdat er weinig biculturele LHBTQ-rolmodellen waren. Het gaat steeds beter, maar er is nog een hoop te doen.”

Isjed Hussain werkt bij Stichting Prisma Groep, een organisatie die hulpverlening biedt aan biculturele en/of islamitische lhbtqi+ personen.

Beeld: Armando Branco

Powered by Labrador CMS