Big in a wig

“Zonder corset ben ik net een soort hobbezak”

Dragqueen Nancy Goreng

16 februari 2019, Martijn Tulp, 3 minuten

Nederland en België tellen honderden fabulous dragqueens. Elke week stellen we er een aan je voor. Deze keer: Nancy Goreng, die voor een INdisch woordgrapje haar hand niet omdraait.

Hoe ben je met drag begonnen?
“Vroeger dacht ik dat drag voor mij geen optie zou zijn. Ik was een klein dorpsjochie, type ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Op een personeelsfeestje van Club NYX (club in Amsterdam, red.) moedigden collega’s me aan een keer in drag te dj’en. Dat voelde meteen goed. Het was lekker veilig, en mijn collega’s vonden het fantastisch.”

Bevrijdend?
“Ja! Ik heb altijd mijn best gedaan om zo normaal mogelijk te doen, en in drag hoefde dat niet meer. Ik mocht ineens best een gekkie zijn. Drag is echt een leerschool voor me. Ik stap nu steeds meer uit mijn comfort zone, in plaats van veilig in mijn bubbel te blijven.”

Hoe reageren mensen op Nancy Goreng?
“Taxichauffeurs reageren soms wat heftig. Die reacties heb ik vroeger altijd willen vermijden, maar nu voelt het juist wel goed. Mensen zijn altijd zó onder de indruk van een man met een pruik op. Dat is echt bizar. Het gevoel dat mensen ineens anders naar je kijken is wel verslavend. Als ik na het draaien door de NYX loop willen mensen met me op de foto en geven ze me gewoon complimenten. Zonder pruik en make-up kijkt niemand me aan.”

Hoe lang ben je nu bezig? En wat heb je sindsdien geleerd?
“In anderhalf jaar heb ik vooral geleerd dat je altijd een korset moet dragen, anders ben je gewoon een soort hobbezak. En: hoe meer wimpers, hoe beter. Je komt niet weg met een klein Hema-wimpertje.”

Waar komt je naam vandaan?
“Ik haal inspiratie uit m’n Indonesische achtergrond. Er waren een paar andere namen in de running, zoals Baby Ketjap en Katja Pedis. Die begreep niet iedereen. Toen is het Nancy Goreng geworden.”

Komt je Indische achtergrond ook terug in je look?
“Dat probeer ik de laatste tijd wel iets meer met make-up, maar ik moest eerst de basis leren. Ik heb nu ook wat meer Aziatische jurken gekocht. Nancy Goreng is trouwens eerder Pan-Asian dan écht Indo, want anders kan ik alleen sarongs dragen.”

Nancy Goreng
Nancy Goreng door Dario & Misja

En in je acts?
“Laatst organiseerde ik ‘Nancy Goreng’s Bami Bingo’. Ik had een gong bij me en deelde bami uit, met Aziatische muziek op de achtergrond. Met dat soort events wil ik wel doorgaan.”

Je maakt op Social Media ook altijd grappige verwijzingen naar Azië.
“Ja, als ik ergens draai post ik dingen als Get ready to sissy that wok, Push the batang of Thinking about you and mie.

Is Nancy Goreng vooral dj of performer?
“Inmiddels allebei. De twee gaan sowieso hand in hand en daarbij is de podiumvrees die ik in het begin een beetje voelde nu wel verdwenen. Ik sta nu net zo lief voor de dj-booth als erachter. Of erop, als het wat later op de avond is...”

Meer weten van Nancy? Check dan haar Instagram.

Coverbeeld: Dario & Misja

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau