Carolina Dijkhuizen zingt Donna Summer: “Ik was meteen hooked!”

Interview

Leestijd: 6 minuten - door Jaap Bartelds op 20 januari 2019

Zangeres en actrice Carolina Dijkhuizen gaat de theaters in met Thank God It’s Donna. Het is een eerbetoon aan Donna Summer, de queen of disco die in 2012 is overleden. Carolina zingt Donna’s grootste hits en vertelt over het leven van de zangeres. Wat bewondert Carolina zo in Donna? In dit interview geeft ze antwoord op al onze vragen.

Eerst even in een notendop wie Donna Summer was. Samen met Giorgio Moroder veranderde zij de dansmuziek met ‘I Feel Love’, een track uit 1977 die anno 2019 nog immer modern klinkt. Andere grote hits van Donna Summer uit de seventies zijn ‘Hot Stuff’, ‘Bad Girls’, ‘Last Dance’ en ‘MacArthur Park’, waarvan een versie bestaat van maar liefst zeventien minuten.

Vanaf de jaren tachtig verlegde Donna haar grenzen. Ze scoorde een grote hit met het reggae-achtige ‘State of Independence’ en het pop/rock-georiënteerde ‘She Works Hard For the Money’. Later in dat decennium werd ze een van de hitzangeressen van Stock, Aitken & Waterman, met hits als ‘This Time I Know It’s For Real’ en ‘I Don’t Wanna Get Hurt’.

Winq schreef eerder al eens een uitgebreid artikel over Donna Summer. De aanleiding was het veertigjarige bestaan van ‘I Feel Love’. 

Carolina Dijkhuizen
Fotografie: Dario Misja (alle foto's bij dit artikel)

En dan nu door naar Carolina Dijkhuizen. Zij was al te zien in De Beste Zangers van Nederland (2014), Wie is de Mol? (2015) en Expeditie Robinson (2017). Musicals die ze op haar naam heeft staan zijn Aida, The Lion King, Sister Act, Dreamgirls, The Bodyguard en Vamos. Nu komt Carolina dus met de muzikale voorstelling Thank God It’s Donna, waarmee ze vanaf 1 februari in het hele land te zien is.

Kun je om te beginnen iets vertellen over je achtergrond: waar komt je liefde voor muziek vandaan?
"Mijn liefde voor muziek komt echt vanuit mijn ouders. Mijn vader speelde piano en beide ouders zongen in een kerkkoor. Er was gewoon altijd muziek bij ons thuis. Van country tot aan klassieke muziek."

Donna Summer was eigenlijk ‘ver voor jouw tijd’ toen ze beroemd was en hits scoorde. Hoe ben je met haar muziek in aanraking gekomen?
"Ik hoorde de muziek van Donna gewoon op de radio. Ik vond haar stem echt te gek maar je had toen natuurlijk nog geen Spotify. Dus duurde het een paar jaar voordat ik me wat meer in haar muziek kon verdiepen door het internet. Ik was meteen hooked!"

Je vertelt dat de muziek van Donna Summer als een rode draad door je leven loopt. Hoe komt dat?
"Donna Summer begon met zingen in de kerk, ik ook. Daarna ging zij net als ik spelen in musicals en haar droom was om een zangcarrière te krijgen. En dat is iets waar ik nog steeds hard aan werk."

Heb je je verdiept in het leven van Donna Summer, en zo ja: wat viel je op, wat wist je nog niet over haar?
"Wat ik leuk vond om te leren was dat haar eerste succes in Nederland was. En dat ze door haar optredens in Van Oekel’s Discohoek heel veel bekendheid kreeg. En dat de backing vocals op haar hit 'State of Independence' onder anderen Michael Jackson, Lionel Richie en Dionne Warwick waren."

Welk nummer van Donna Summer zing je het liefst?
"Ik vind het heel moeilijk om een favo nummer te noemen omdat ik niet kan kiezen maar 'Hot Stuff' is altijd een heerlijk nummer om te zingen."

Zijn er andere artiesten die je bewondert?
"Whitney Houston, Tina Turner, Diana Ross, Michael Jackson, Gladys Night en Brandy zijn andere artiesten die ik enorm bewonder en waar ik nog steeds naar luister."

Nu is er de voorstelling Thank God It’s Donna. Wat kun je daarover vertellen?
Thank God it’s Donna is een tribute concert waarin ik, als mezelf, nummers zing van één van mijn grootste voorbeelden Donna Summer. Ik vertel wel wat achtergronden over de nummers, maar we gaan vooral alle grote hits van Donna spelen. Mijn interpretatie van haar klassieke hits."

Laatste vraag: met welk gevoel wil je de bezoekers van Thank God It’s Donna naar huis laten gaan?
"Ik wil de bezoekers van Thank God It’s Donna het gevoel geven van die tijd dat ze Donna nummers playbackten in hun slaapkamer of dansten op haar muziek in de discotheek, destijds. Een echte trip down memory lane. Een avond terug naar die bijzondere discotijd."

Thank God It's Donna is vanaf 1 februari te zien. Kijk hier voor meer informatie, de speellijst en tickets.

Thank God It's Donna
Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 106

Deze keer: Nikkie Tutorials, Dotan, Envy Peru, Glenn Helberg en Dua Lipa

Neem een abonnement

Geef cadeau