Big in a wig

“Soms is Beyoncé best wel hood, en dat ben ik ook”

Dragqueen Ivy-Elyse Monroe

30 maart 2019, Martijn Tulp, 3 minuten

Nederland en België tellen honderden fabulous dragqueens. Elke maand stellen we er een aan je voor. Deze keer: Ivy-Elyse Monroe, die stelt dat iedereen maar beter aardig kan blijven. 

Hoe ben je begonnen met drag?
“Ik deed al vroeg aan gender bending. Naar Sensation White ging ik bijvoorbeeld met een pruik op. Als danser kreeg ik de vrijheid om te experimenteren met kleding. Hakken dragen was geen probleem. Het werd steeds extremer. Zeven jaar geleden ging ik naar een halloweenfeest als Jennifer Lopez-zombie, in die iconische jurk van Versace. Dat was de eerste keer dat ik écht in drag was.”

Waar komt je naam vandaan?
“Dat is best een heftig verhaal. Toen mijn moeder zwanger was van haar tweede kindje is ze op straat uitgegleden en kreeg ze een miskraam. Het zou een meisje worden, en ze zou Ivy hebben geheten. Als eerbetoon aan mijn moeder en mijn ongeboren zus heb ik mijn alter ego Ivy genoemd. Ik heb Elyse toegevoegd omdat ik het een mooie naam vind, en ook iets wilde dat van míj was. De achternaam is Monroe geworden, maar het heeft niet zoveel met Marilyn te maken.”

Wie inspireert je op het gebied van drag?
“Ik kijk naar icons. Natuurlijk is Beyoncé een groot idool van me. Soms is zij best wel hood, en dat ben ik zelf soms ook. Ik ben opgegroeid met de Surinaams-Javaanse cultuur, in een multi-culturele samenleving, dus daar haal ik veel inspiratie vandaan.”

Ivy-Elyse Monroe
Ivy-Elyse Monroe door Dario & Misja

Hoe zou je je stijl omschrijven?
Boujee. Ken je die term? Dat komt uit Amerika. Als boujee kom je nog steeds wel uit de hood, maar je bent wel de elite. Dus met klasse.”

Welke drag don’t heb je afgeleerd?
“Alles komt met 'trials and errors', maar waar ik het meeste van heb geleerd, is om humble te blijven. Dat is het belangrijkste in de scène. Het kan je maken of breken. Doe waar je goed in bent, maar laat dat niet naar je hoofd stijgen.”

Zie je aanstormend talent om je heen?
“Jazeker! Licka Lolly is een geweldige queen. Ik was voor haar een inspiratie om drag te gaan doen. Inmiddels heb ik al een paar keer met haar gewertk en she really is a performer! Ze heeft potentie om groot te worden.”

Meer weten van Ivy? Check dan haar Instagram.

Coverbeeld: Dario & Misja

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau