Chinese media blurren oorbellen bij mannen: ‘te vrouwelijk’

22 januari 2019, Winq redactie, 2 minuten

In China is ophef ontstaan nadat het populaire videoplatform iQiyi de oren van mannelijke acteurs censureert. Wanneer een acteur een oorbel draagt, wordt deze onzichtbaar gemaakt. Ook tatoeages en LHBTQ-symbolen worden gecensureerd.

iQiyi is een Chinese streamingdienst die vergelijkbaar is met Netflix. Sinds kort zijn acteurs in series niet langer te zien met een oorring of oorbel. Op de Chinese variant van Twitter, Weibo, is de verontwaardiging groot. De hashtag ‘MaleTVStarsCantWearEarrings’ is meer dan 88.000 keer gebruikt door mensen die hun ongenoegen willen uiten over deze vorm van censuur.

Vrouwelijk
Een officieel statement heeft iQiyi niet uitgebracht. Maar velen vermoeden dat het videoplatform wil bijdragen aan de traditionele genderrollen. Alles wat daarvan afwijkt, wordt gecensureerd. De laatste jaren liggen Chinese artiesten onder vuur wanneer ze er vrouwelijk uitzien.

Goedkeuring
In China zijn alle tv-zenders en videoplatforms eigendom van de staat. Programmamakers moeten hun tv-shows eerst voorleggen aan een commissie voordat deze wordt goedgekeurd. Maar net als in Nederland zijn er steeds meer mensen die online tv kijken, ook naar platforms waar mensen hun eigen content laten zien. De Chinese overheid probeert daar nu vat op te krijgen.

Regenboogvlag
China heeft daarnaast de jacht geopend op LHBTQ-symbolen en –content. Een fan die het in zijn hoofd haalde met een regenboogvlag te zwaaien bij een Dua Lipa-concert, werd uit de zaal verwijderd. Een schrijfster die gay seks in haar boek beschreef, kreeg tien jaar celstraf. Ook online content die ‘abnormaal seksueel gedrag’ laten zien, wordt offline gehaald. Hier valt ook homoseksualiteit onder.

Bron: BBC News

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau