De 44-jarige Jean Wyllys werd een bekendheid in Brazilië door zijn deelname aan Big Brother. Toen hij in 2010 de politiek in ging, was hij het eerste openlijk homoseksuele parlementslid in Brazilië.

Leugens en bedreigingen
Nu is hij het land ontvlucht en heeft hij de politiek verlaten omdat er allerlei leugens over hem worden verspreid en omdat hij met de dood is bedreigd, aldus Wyllys.

Wyllys heeft tegen Braziliaanse media gezegd dat hij in Europa is en niet van plan is terug te keren naar Zuid-Amerika. Hij wil zich richten op een academische carrière en een PhD halen.

Moord
Sinds de moord in maart vorig jaar op Marielle Franco, een bevriende politicus en LHBTQ-activist, heeft Wyllys politiebeveiliging. Hij zegt nu dat het aantal bedreigingen de afgelopen maanden is toegenomen.

De benoeming van president Bolsonaro heeft eraan bijgedragen dat Wyllys zich niet langer veilig voelt in zijn land. Bolsonaro is uiterst rechts en deed in het verleden omstreken uitspraken over homoseksuelen.

Liever dood dan gay
Bijvoorbeeld dat hij liever een zoon heeft die dood is dan een zoon die gay is. En als je zoon gay is, moet je net zo lang slaan tot hij zijn gedrag verandert. Wyllys zegt hierover: “Deze president heeft mij in het openbaar beledigd en homofobie aangewakkerd.”

Bij zijn inauguratiespeech sloeg Bolsonaro een gematigder toon aan en zei hij dat hij een maatschappij wilde zonder verdeeldheid en discriminatie. Desondanks is het klimaat in Brazilië volgens Wyllys gewelddadiger geworden, met bijvoorbeeld haattrollen op internet.

David Miranda
De plek van Wyllys wordt ingenomen door zijn partijgenoot David Miranda. Hij is ook openlijk homoseksueel.

Lees ook: Activist Gabriel Alves de Faria spreekt over gevolgen voor LHBTQ-gemeenschap in Brazilië

Bron: NOS / Foto: Wikipedia