David Matheson komt uit Utah en groeide op binnen de Mormoonse gemeente. Hij ontwikkelde verschillende cursussen en therapieën waarvan hij beweerde dat deze de seksuele voorkeur van mensen kunnen veranderen. Deze waren vanaf het begin af aan omstreden.

Schaamte
Matheson geeft nu zelf ook toe dat zijn werk mensen heeft beschadigd. Hij gaf de Mormoonse gemeente waarbinnen hij is opgegroeid en het ‘op schaamte gebaseerde homofobe systeem’ waaraan hij is blootgesteld, nu de schuld van zijn voormalige standpunt dat homoseksualiteit een zonde is, of een ziekte is die je met therapie kunt ‘genezen’.

Nadat de LHBTQ-belangenorganisatie Truth Wins Out had bekendgemaakt dat Matheson met zijn praktijken was gestopt, schrijft hij in een Facebook-bericht dat hij zich realiseerde dat hij ‘zijn leven substantieel moest veranderen’.

Gelukkig getrouwd
Hij schreef: “Ik was jarenlang gelukkig getrouwd met mijn vrouw. We hadden een fijne relatie. Hetero zijn was een belangrijk deel van mijn identiteit. Maar ik voelde me ook aangetrokken tot mannen. Vaak speelde dit slechts op de achtergrond, maar er waren momenten die zo intens voelden dat ze tot problemen leidden in mijn huwelijk.”

Het verlangen van David Matheson naar een intieme relatie met een man veranderde in een onbedwingbare behoefte die zo sterk was dat zijn huwelijk er na 34 jaar aan moest geloven. Wel kampte hij nog met een hoop ‘interne homofobie’, zoals hij het zelf noemde.

Expert
Matheson werd door veel media gezien als expert als het aankomt op gay conversietherapie. Hoewel alle belangrijke gezondheidsorganisaties de praktijken van Matheson en consorten afdoen als onzinnig en gevaarlijk, hebben zo’n 700.000 Amerikanen een dergelijke cursus gedaan of therapie ondergaan.

Truth Wins Out-oprichter Wayne Besen concludeert: “Dat juist de expert op dit gebied nu uit de kast komt en op mannen valt, zegt eigenlijk wel genoeg hoe beschadigend en ineffectief dergelijke therapieën zijn.”

Bron: Sky News