Halleluuuuuuu!

“Drag gaat om lol hebben en mensen entertainen”

Interview Shangela

07 maart 2019, Martijn Tulp, 4 minuten

Shangela won All Stars 3 niet, maar haar carrière is levendiger dan ooit. Ze werkt als actrice, zit midden in een solo tour en was samen met Lady Gaga te zien in A Star Is Born.

Hoe ben je begonnen met drag?
“Ik had nooit gedacht dat drag mijn werk zou worden, maar als ik terugkijk zie ik dat er altijd dingen waren die me deze kant op duwden. Bijvoorbeeld: op school gaf ik een spreekbeurt over Nederlandse verzetsstrijdster Corrie ten Boom. Ik besloot mijn spreekbeurt verkleed als Corrie te houden. Ik leende een jurk van mijn oma, deed twee ballen in een panty en hing die om mijn nek als een soort geïmproviseerde boezem, en zong zelfs een liedje: A Corrie, a Corrie, a Corrie ten Boom / She’ll hide you up in her room.

Hoe oud was je toen?
“Dertien. Een ander voorbeeld: mijn moeder had RuPauls album Supermodel Of The World in huis en ik vond het helemaal te gek. Ik draaide het album echt grijs. Volgens mij dacht mijn moeder toen: ok, misschien is mijn zoontje gay. Mijn moeder was erg open en heeft me altijd geaccepteerd. Ik kom uit een klein dorpje en ik denk dat ze wel zag dat de buurtbewoners waarschijnlijk niet zo goed op me zouden reageren. Daarom was ze extra lief voor me.”

RuPaul heeft haar excuses moeten aanbieden: ze wilde geen transpersonen in transitie accepteren als kandidaat. Het argument was dat drag minder krachtig en ironisch is als je geen man bent. Wat is jouw mening?
“Ik ben het daar niet mee eens. Onze gemeenschap is ontzettend divers. Toen ik studeerde ging ik vaak naar clubs om dragshows te zien. Er zijn mannen die drag doen, er zijn fantastische en getalenteerde transseksuelen die drag doen, én er zijn zelfs drag kings. Wat mij betreft is er ruimte voor iedereen.”

“Ik heb een alien geslagen in een aflevering van The X-Files”

Je was samen met Lady Gaga te zien in de film A Star Is Born. Wat heb je van haar geleerd?
“Dat ik een rol kreeg was een droom die uitkwam. Lady Gaga heeft me bescheidenheid geleerd. Ze is zó gefocust. Tussen het filmen door repeteert ze steeds haar teksten omdat ze de best mogelijke prestatie neer wil zetten. Ik heb ook geleerd dat je af en toe heus wel wat lol mag trappen. Een dag zat ik samen met Gaga en wat crew members in een kleedkamer, en vertelde ik verhalen terwijl ze lachte. Dat was erg gezellig.”

Je acteert als jongen en in drag. Wat heeft je voorkeur?
“Als het betaalt, ben ik erbij. Ik begon met kleinere rolletjes in shows als Bones en Two Broke Girls. En ik heb een alien met mijn handtas geslagen in een aflevering van The X-Files. Verder zit ik in het tweede deel van Hurricane Bianca en natuurlijk in A Star Is Born. Ik wil van alles doen. Al is het met een halve pruik op en maar één nepwimper. Drag ís een vorm van acteren en drag heeft me een betere acteur gemaakt. Zonder angst een kamer binnenlopen en precies weten wie je bent: dat is een groot onderdeel van drag én acteren.”

Wat zou je tegen een jongere Shangela zeggen?
“Zorg dat je geniet. Ik was de afgelopen jaren onafgebroken aan het werk of op tournee met andere Drag Race-deelneemsters. Toen ik net begon zette ik mezelf erg onder druk: ik moest alles perfect doen en keihard werken. Die ethiek is prima, maar het is ook belangrijk dat je gaandeweg geniet. Voor je het weet ben je tien jaar verder.”

Shangela
Shangela

Bij jongere generaties vervagen de grenzen van gender steeds meer. Denk je dat de dragwereld daar iets aan heeft?
“Dat we steeds minder zwart/wit denken op het gebied van gender vind ik echt heel goed. Ik hoop dat mensen zich erover laten informeren en elkaar iets meer de ruimte geven om gender op een eigen manier te beleven. Hoe meer we weten, hoe beter we het doen als community. Drag gaat over creatieve expressie, ongeacht gender of identiteit. Drag speelt met wat als ‘de norm’ wordt gezien. Er zal altijd een norm zijn, en altijd iets wat daarbuiten valt. We moeten de grenzen blijven opzoeken.”

Drag Race gaat over de toekomst van drag. Hoe zie jij die voor je?
“Dat moet je aan Milk vragen, want die zegt altijd dat ze weet wat de toekomst van drag is. Nee, grapje. Ik denk dat de toekomst niet vastligt, en dat maakt het juist zo tof. Het is niet te voorspellen. Toen ik met drag begon dacht ik weleens: oh, die meid draagt geen nagels, ze heeft geen pads, ze heeft geen nepwimpers, dat is geen drag! Inmiddels heb ik zes continenten bezocht en zóveel verschillende soorten drag gezien. Ik ben niet meer zo eenkennig. Het gaat om lol hebben en mensen entertainen.”

Even over All Stars 3. Mensen waren echt geschokt dat je niet bij de laatste twee zat. En ze reageerden best heftig. Wat deed dat met je?
“Ik ben heel dankbaar voor de support van mijn fans. Het was echt overweldigend. Ik heb er eerlijk gezegd niet te lang bij stilgestaan. Ik ging gewoon weer aan het werk. Natuurlijk had ik wel begrip voor de reacties van sommige fans.”

“Ik was niet blij toen de geëlimineerde queens terugkwamen”

Het leek alsof Ru steeds weer met een schokkende twist wilde komen. Deed je een eye roll toen de geëlimineerde meiden ineens de top 2 mochten kiezen?
“Dat is een understatement! Ik hou van Ru én van de show. Het is nu eenmaal een rollercoaster, en dat hoort ook bij een realityprogramma. Maar ik was niet blij dat de geëlimineerde queens terugkwamen. Ach, je moet je niet druk maken om dingen waar je geen controle over hebt. Ik ben heel trots op mijn deelname.”

Wie zou je graag zien in een nieuw seizoen van All Stars? En zou je zelf weer meedoen?
“Ik was tijdens seizoen 3 erg verrast dat sommige meiden er niet bij waren. Waar was Kim Chi? En waar was Shea Coulée? Shea deed het zó goed in haar seizoen, maar ook zij kreeg op het einde te maken met een twist. Ik vind dat ze een tweede kans verdient. En wat Shangela betreft: je weet maar nooit!”

Foto's: Magnus Hastings

Bring back my girls!
Meer lezen? In de afgelopen jaren hebben we flink wat deelnemers van RuPaul’s Drag Race gesproken. Benieuwd naar meer verhalen? Check dan de interviews met Sasha Velour (foto), Bianca del RioDusty Ray Bottoms, Laganja Estrangja, Shangela en RuPaul. (Foto: David Ayllon)

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau