Uit de kunst

Teun Seuren maakt collectie over homoseksualiteit en het geloof

Modeontwerper Teun Seuren

Leestijd: < 1 min

Hij groeide op in Horst, maar is klaar de wereld te veroveren. Een interview met Teun Seuren over zijn nieuwste collectie. “Met deze collectie wil ik een utopische wereld laten zien waarin het geloof en homoseksualiteit wel goed samengaan.”

Je begon in de elektrotechniek en ging toen naar de mode. Best een opvallende switch?
“Klopt. Toen ik nog in de kast zat, was ik een beetje een meeloper. Ik speelde op safe en probeerde zo onopvallend mogelijk over te komen. Ik bleef bij mijn vriendenclubje uit het dorp. Destijds besloten zij allemaal de richting van elektrotechniek op te gaan, dus deed ik dat ook.”

Leek het je toendertijd wat?
“Misschien een beetje. Ik mocht dingen solderen, dat vond ik leuk. Wat stom was: uiteindelijk besloten mijn vrienden allemaal een andere opleiding te gaan doen, maar was ik daarvoor te laat. Dus ik zat – als enige van mijn vriendengroep – in een nieuwe klas vol mannen met enorm veel testosteron.”

“Er heerste een bekrompen beeld van homoseksualiteit”

Hoe was dat?
“Het was best pittig, maar door die tijd en de eenzaamheid die daarbij kwam kijken, ging ik wel op zoek naar wie ik zelf was. Zo kon ik uiteindelijk uit de kast komen. Ook dat was lastig, maar in mijn achterhoofd hield ik dat het beter zou worden. Ik woonde toen nog in Horst, een kleine gemeenschap. Daar heerste een vrij bekrompen beeld over homoseksualiteit. Als je ‘andere’ kleding droeg, werd je gelijk uitgemaakt voor homo. Ik werd toen veel gepest.”

Teun Seuren collectie I Decline
Teun Seuren collectie I Decline

Waar kwam je passie voor mode vandaan?
“Mijn oma was zoals veel oma’s elke dag op haar zoldertje met een naaimachine te vinden. Ik kwam daar vaak, dan ging ik op haar naaikamer met spulletjes spelen. Al snel maakte ik mijn eigen knuffels en kussens, en later had ik een kleine collectie gemaakt die mijn nichtjes showden tijdens een verjaardag. Ik was toen zes jaar, dus die passie zat er stiekem al heel lang in.”

Je bent uiteindelijk een mode-opleiding gaan doen in Utrecht.
“Klopt. Aan de HKU ben ik cum laude afgestudeerd, daarna heb ik mijn collectie geshowd tijdens Amsterdam Fashion Week. Dat was altijd mijn droom. Dat was heel erg speciaal. Daarna werd ik uitgenodigd voor een modefestival in Praag waar ik opnieuw mijn collectie mocht presenteren.”

Inmiddels heb je een nieuwe collectie gemaakt: I Decline. Over homoseksualiteit en het geloof. Kun je daar meer over vertellen?
“Die collectie is ontstaan door een project vanuit het modefestival Fashionclash. Ik werd uitgenodigd een ontwerp te maken over hoe ik naar het geloof keek. Zelf heb ik daar nooit iets mee gehad, maar ik zag dat veel mensen om me heen dat wel hebben. Er is vaak een strijd tussen het geloof en je eigen identiteit, die twee gaan niet altijd goed samen. Met deze collectie wilde ik een soort utopische wereld laten zien waarin die twee wel goed samen gaan. Dat het geen issue is waar je in gelooft en wie je bent.”

Hoe uit zich dat?
“Je ziet een regenboogvlag, dat staat voor de gay-community. Maar je ziet ook veel kant en een sluier, dat refereert naar het geloof. Ik heb verschillende dingen met elkaar gemengd om twee werelden tot elkaar te laten komen.
De regenboog heb ik verwerkt tot bont, zodat het lijkt alsof de kleuren in elkaar overvloeien en grenzen niet meer zo direct zijn. Het wordt een soort fluide regenboog, dat laat zien dat ik tegen hokjesdenken ben.”

Teun Seuren collectie I Decline
Teun Seuren collectie I Decline

Je wilde de collectie in een kerk presenteren, was het makkelijk om dat te regelen?
“In eerste instantie heb ik mijn collectie bij Fashionclash laten zien, daarna werd ik uitgenodigd door een mede-Horstenaar die een festival in dat dorp had opgericht dat zou plaatsvinden in een kerk. Zij vond mijn collectie daar heel goed bij passen, maar helaas mocht ik het van de kerk niet in de kerk showen, dus moesten we het in een leegstaand pandje naast de kerk doen.”

Gaat dat niet juist tegen jouw hele idee in?
“Totaal, ik was ook wel in shock. Het was voor mij een bevestiging dat deze collectie nodig is.”

Ben je met de kerk in gesprek gegaan?
“Dat heb ik niet gedaan, omdat het via een projectgroep ging. Zij zijn wel in gesprek gegaan, maar besloten mijn collectie niet in de kerk te showen omdat anders misschien het hele evenement niet door zou gaan. Uiteindelijk hebben we na de show wel verschillende poppen met een outfit van mij in de kerk gezet, als een soort mini protest.”

Teun Seuren collectie I Decline
Teun Seuren collectie I Decline

Hoe was het om je collectie te showen in het dorp waar je opgroeide?
“Dat gaf wel een kick: tien jaar eerder werd ik in datzelfde dorp gekleineerd, nu kwamen mensen kijken om mijn werk als ontwerper te zien. De eerste show was zelfs zo druk dat we mensen buiten hebben moeten laten wachten op de tweede show en wij als modellen amper konden lopen op onze geïmproviseerde catwalk omdat het zo vol was.”

Je maakt kleding voor mannen, maar niet te mannelijk.
“Nou, het mag wel mannelijk zijn, maar er moet zeker een dosis vrouwelijkheid in zitten, zonder de mannelijkheid te beschadigen. Een man kan er alsnog heel mannelijk uitzien in een jurk. Het is maar net hoe je het presenteert. Hoe valt de jurk? Er zijn genoeg mogelijkheden een jurk er mannelijk en stoer uit te laten zien.”

Dus over een tijdje lopen alle mannen in jurken?
“Dat zien we nu nog weinig, maar het wordt wel steeds populairder.”

Meer weten over Teun? Check dan zijn website

Foto’s: Armando Branco

Powered by Labrador CMS