Frédéric Martel heeft zich vier jaar lang ondergedompeld in de wereld van het Vaticaan. Hij sprak 1.500 mensen, binnen en buiten het Vaticaan, onder wie 41 kardinalen, 52 bisschoppen, 45 nuntiussen en meer dan 200 priesters en seminaristen.

Systeem
Martel, zelf gay, wil niemand outen of mensen beschuldigen dat ze niet uit de kast komen. Met zijn boek wil hij een systeem blootleggen, namelijk dat veel mensen binnen de Rooms-Katholieke kerk volgens hem van buiten radicaal homofoob zijn maar in werkelijkheid homoseksueel.

Volgens Martel is de situatie complex. Hij benadrukt dat homoseksualiteit zelf niet het probleem is. “Wat je als homoseksuele geestelijke het liefst wil, is je geaardheid verbergen. Om iedereen te laten zien dat je niet gay bent. Dus je bent meer homofoob dan anderen.”

Tegen condooms
Martel laat zien dat dit tot andere problemen leidt. Hij legt uit: “Je wil als geestelijke laten zien dat je meer celibatair bent dan anderen. Dus wordt je extreem sterk en rigide in het uitdragen van een seksuele moraal. Dan ben je ook tegen condooms, want die staan voor seks met een partner die niet vast is."

In zijn boek doet Martel een aantal stellige uitspraken. In Sodoma is te lezen dat de grote meerderheid van alle geestelijken in het Vaticaan homoseksueel is, al dan niet praktiserend. Volgens de auteur geldt dat ook voor de viergangers van de huidige Paus Franciscus.

Geheimhouding
Hoe gaat het er aan toe in het Vaticaan? Veel geestelijken leiden dubbellevens met stiekeme relaties. Sommigen hebben een vaste partner, anderen huren escorts in. Slechts een minderheid leeft strikt celibatair. Er heerst bovendien een cultuur van geheimhouding, waardoor seksueel misbruik van kinderen lang verborgen kon blijven.

In zijn boek schrijft Martel: “De wereld die ik heb ontdekt, met zijn vijftig tinten gay, gaat het verstand te boven. Schijn bedriegt, misschien wel nergens meer dan in deze instelling, en de principeverklaringen over het celibaat en de geloften van kuisheid zijn al even bedrieglijk, want hierachter schuilt een totaal andere realiteit."

Nieuwsuur
Afgelopen vrijdag sprak Nieuwsuur met Frédéric Martel en was de volgende reportage op tv te  zien.

Beeld: Creative Commons