Column Pim Nugteren

“Ik durfde eindelijk mijn geaardheid op Facebook openbaar te maken”

Tot hier en niet verder

Leestijd: < 1 min

Columnist Pim Nugteren over Assil Belalta. Een 21-jarige Algerijnse homo die in zijn thuisland werd vermoord omdat hij gay is. Homo’s uit dat land die asiel zoeken in Nederland, worden vaak teruggestuurd. “Waarom probeert de Nederlandse overheid mij te weerhouden het land te bezoeken, maar moest Assil wel blijven.”

Ik kom thuis van mijn laatste college die dag. Het is al laat en ik ben moe. Eigenlijk moet ik nog studeren voor een tentamen later die week, maar dat besluit ik uit te stellen tot de volgende dag. Het was een spannende dag. Eindelijk durfde ik mijn geaardheid op Facebook openbaar te maken.

Vanaf nu geen geheimen meer, ik kan eindelijk mezelf zijn. Ik loop de hal door richting mijn studentenkamer op de campus. Nummer 35: ik ben er, maar net voor ik de deur achter me dicht wil doen dringen er twee insluipers binnen. Ze zijn gewapend en nog voor ik iets kan doen voel ik een helse pijn. Met een mes snijden ze mijn keel open. Net voor ik mijn laatste adem uitblaas, zie ik hoe ze met mijn bloed een tekst op de muur schrijven: “He’s gay”.

“Algerijnse homo’s werden vaak linea recta teruggestuurd”

Nee, dit is natuurlijk niet mijn verhaal. Maar het is wel hoe de laatste momenten van de 21-jarige Algerijnse student Assil Belalta geweest moesten zijn. Na het aanpassen van zijn geaardheid op Facebook, werd hij door twee mensen achtervolgt tot in zijn studentenkamer waar ze zijn keel doorsneden en met zijn bloed de reden van de moord op de muur schreven.

Assil was zeker niet de eerste die in Algerije vanwege zijn geaardheid om het leven is gekomen en zal helaas ook niet de laatste zijn. Volgens veel Algerijnen is de moord aangewakkerd door het toenemende negatieve klimaat ten opzichte van homoseksualiteit, dat door de overheid gecreëerd wordt. Al sinds 1966 wordt homoseksualiteit in Algerije door de Sharia wetgeving bestraft. De huidige grondwet van Algerije dateert uit 1996. Er staat een gevangenisstraf van twee jaar op homoseksualiteit.

Sinds 1999 ziet de Nederlandse overheid een ‘grote verbetering’ in de veiligheid van Algerije. Over de huidige wetgeving staat in het ambtsbericht dat deze ‘is geschoeid op westerse leest. Sporen van de islamitische wet, de sharia, zijn in de grondwet niet te vinden’.
Misschien hebben ze dan toch ergens overheen gelezen?

Over homoseksualiteit schrijven ze het volgende: ‘Hoewel homoseksuele handelingen volgens de Algerijnse strafwet bestraft dienen te worden met een gevangenisstraf van twee maanden tot twee jaar, komt in de praktijk voor zover bekend strafvervolging van homoseksuelen niet voor. Hoewel homoseksualiteit een taboe blijft in de Algerijnse samenleving, met name in de steden, wordt het wel getolereerd, zolang het niet zeer expliciet wordt uitgedragen middels gedrag en kleding in het openbaar’.

“Waarom probeert de Nederlandse overheid mij te weerhouden het land te bezoeken?”

Oftewel, zolang je het niet toont en het vooral geheim houdt, is er niets aan de hand. Denken we er ook zo over als dat in dit land het geval is? Nederland bestempelde Algerije als een ‘veilig land’ voor asielzoekers. Algerijnse homo’s werden vaak linea recta teruggestuurd.

Het is waar dat het over het algemeen beter gaat in Algerije. Ik ben er geweest en met name in de hoofdstad Algiers is het prima vertoeven. Toch vraag ik me af waarom de Nederlandse overheid mij er dan toch van probeert te weerhouden het land te bezoeken. Toen ik buiten de hoofdstad wilde reizen, werd mij ten strengste aanbevolen dat onder politiebegeleiding te doen. Een snelle blik op onderstaande kaart zegt al genoeg.

Reisadvies Algerije
Reisadvies Algerije

Ik vind het eigenaardig hoe een land door een en dezelfde overheid als onveilig wordt bestempeld voor haar eigen volk, maar veilig voor de mensen die daar wonen en weg willen.

Misschien wordt het tijd het ambtsbericht voor Algerije aan te passen. Al krijgen we Assil daar niet mee terug. Hij zal nooit zijn studie afronden, zijn eerste vriendje krijgen of helemaal tot vrede komen met zijn geaardheid. Die kansen zijn door zijn moordenaars bruut van hem ontnomen, zoals wij dat deden met zijn kans om te vluchten naar een plek waar je niet vermoord wordt als je op Facebook uitkomt voor je geaardheid.

Coverbeeld: Peter van der Wal

Powered by Labrador CMS