Richard Grenell is het enige lid van de regering-Trump dat openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit. Tevens is hij een uitgesproken criticus van Iran. In het verleden spoorde hij vanuit Duitsland, waar hij ambassadeur is van de Verenigde Staten, andere Europese landen aan om relaties met Iran te beëindigen.

Hij dreigde met sancties als bedrijven handelsrelaties onderhielden met Iran. Ook wilde hij de nucleaire deal beëindigen die in 2015 met Iran werd gesloten. Nu wil hij dus ook het gebrek aan mensenrechten aankaarten.

Wake-up call
Volgens Grenell was de terdoodveroordeling van een 31-jarige man in Iran een ‘wake-up call’ voor iedereen die fundamentele mensenrechten ondersteunt. “Het is niet de eerste keer dat Iran een homoseksuele man ter dood veroordeelt. Het zal jammer genoeg ook niet de laatste keer zijn. Barbaarse openbare executies komen maar al te vaak voor i landen waar homoseksuele relaties gecriminaliseerd worden.”

De Amerikaanse ambassadeur zal met Europese activisten om tafel gaan zitten om tot concrete plannen te komen. NBC News meldt dat de Verenigde Naties, de Europese Unie en het Amerikaanse ministere van Buitenlandse Zaken vermoedelijk betrokken worden.

Doodstraf
Volgens het laatste rapport van belangenorganisatie ILGA zijn er in totaal nog 72 landen waar homoseksualiteit in de grondwet als strafbaar wordt aangeduid. In acht landen staat de doodstraf op homoseksualiteit.

Die strenge anti-homowetgeving is van kracht in Iran, maar ook in landen als Pakistan, de Verenigde Arabische Emiraten en Afghanistan. Die laatste drie zijn bondgenoten van de Verenigde Staten. Hier zijn de laatste jaren geen executies uitgevoerd, wat een reden kan zijn om deze landen hier niet op aan te spreken.

Vijand
Maar volgens critici richt de regering-Trump zijn pijlen op Iran omdat dit de grootste geopolitieke vijand is in het Midden-Oosten en is de strategie van Trump om samen met Europa en Arabische landen een sterk verbond te vormen tegen Iran. In die zin is deze campagne niet meer dan het volgende pressiemiddel om Iran onder druk te zetten.

Lees ook: 'Trump’s Plan to Decriminalize Homosexuality Is an Old Racist Tactic'

Bron: Het Laatste Nieuws