Grensverleggend:

Bollywood omarmt de liefde tussen twee vrouwen

Nu de mannen nog...

22 februari 2019, Winq redactie, 2 minuten

In India zijn wel queer en transgender personages te zien op tv en in films, maar in de meeste gevallen zijn die om (uit) te lachen. Voor het eerst is er nu een Bollywood-film verschenen waarin een lesbische vrouw is te zien die serieus in beeld wordt gebracht. Nu de mannen nog…

Vorige week ging de film Ek Ladki Ko Dekha Toh Aisa Laga in première, of in het Nederlands: ‘Ik zag een meisje, dus ik voelde me zo’. Op het eerste gezicht voldoet de film aan alle pijlers van een klassieke Bollywood-film. Er is muziek en dans, een luidruchtige familie, een tragikomische vader en een ontluikende liefde. Maar hier schrijft de film geschiedenis: de man verovert niet de vrouw. Die laatste is namelijk verliefd op een andere vrouw.

Commotie
Ek Ladki is misschien niet de allereerste film waarin twee vrouwen elkaar opzoeken, maar wel de eerste waarin ze simpelweg verliefd worden zonder externe factor. In 1996 werd bijvoorbeeld de film Fire uitgebracht, waarin twee vrouwen die werden verwaarloosd door hun echtgenoot, elkaar vonden. Destijds veroorzaakte de arthousefilm veel commotie. Bioscopen werden in brand gestoken.

Nu gebeurt dat niet. De tijden zijn veranderd, al heerst er nog een groot taboe op homoseksualiteit. Weliswaar heeft het hooggerechtshof homoseksualiteit vorig jaar gedecriminaliseerd en werd in 1999 de eerste pride gehouden in India, onder de bevolking zijn LHBTQ’s nog lang niet overal geaccepteerd.

Eindelijk invoelbaar
Een van de scriptschrijvers van Ek Ladki is Gazal Dhaliwal. Zij groeide als transgender vrouw op in een kleine stad in India. Ze voelde jarenlang dat ze gevangen zat en hield haar ware identiteit verborgen. Ze vertelt dat queer- en transgender-personages een bron van humor zijn in populaire tv-shows en films. Nu is er voor het eerst een lesbische hoofdpersoon uit een middenklasse gezin die in typische Bollywood-stijl wordt neergezet. Dat maakt Ek Ladki invoelbaar voor een groot publiek.

Ek Ladki heeft na de première kritiek gekregen. Opvallend genoeg was de meest gehoorde kritiek dat de film niet ver genoeg gaat. De hoofdpersoon Sweety en haar vriendin Kuhu kijken elkaar wel verliefd aan, maar ze zoenen niet in de film.

Happy end
Net als alle andere Bollywood-films loopt Ek Ladki goed af. Een groep stadsgenoten reageert aanvankelijk woedend op het lesbische stel, maar dan verdedigt Sweety’s vader zijn dochter met een dramatische toespraak. “Dit is geen ziekte”, roept hij.

En nu de mannen nog. Hoe mooi zou dat zijn, een Bollywood-film die uitbundig de liefde viert?

Lees ook: Meet Sonam Kapoor's gay partner from Ek Ladki Ko Dekha Toh Aisa Laga

Bron: Trouw

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau