Het was de 91e keer dat de Academy Awards werden uitgereikt. De show werd aan elkaar gepraat door verschillende sterren, omdat Kevin Hart zich had teruggetrokken. De acteur bleek in het verleden een serie tweets te hebben geplaatst die anti-gay waren en dat brak hem nu op.

Lady Gaga
Maar er was meer gedoe. Lady Gaga weigerde aanvankelijk om op te treden, omdat ze vond dat iedereen in de categorie ‘Beste Song uit een Film’ zou moeten optreden. Uiteindelijk zat ze toch achter de piano en zong ze samen met Bradley Cooper ‘Shallow’ uit A Star Is Born. Voor dat lied kreeg ze een Oscar uitgereikt.

Green Book
De film Green Book werd uitgeroepen tot beste film van het jaar. Kijkers uitten veel kritiek op Green Book, het waar gebeurde verhaal over een zwarte pianist die in de jaren zestig door het zuiden van Amerika reisde met zijn Italiaans-Amerikaanse chauffeur. Het verhaal zou te veel gebracht worden alsof de witte Italiaans-Amerikaanse chauffeur de held is.

Naast Beste Film kreeg Green Book nog een Oscar: acteur Mahershala Ali won in de categorie Beste Mannelijke Bijrol. Het was de tweede keer dat hij een Oscar kreeg voor het spelen van een karakter dat gay is. In 2016 won hij met Moonlight.

Olivia Coleman
Beste Actrice werd Olivia Coleman, voor haar rol als de biseksuele Britse koningin Anne in de film The Favourite.

Bohemian Rhapsody
De film die de meeste Oscars in de wacht sleepte, was Bohemian Rhapsody. Ook deze film is niet onomstreden. Tijdens de opnames werd regisseur Brian Singer ontslagen vanwege getuigenissen van minderjarige mannen die tegen hem opdoken.

Rami Malek
Ook hoofdrolspeler Rami Malek zei dat hij geen goede ervaringen had met de samenwerking met Singer. Hij speelt Freddie Mercury in de film, waarvoor hij de Oscar won voor Beste Mannelijke Hoofdrol. In zijn bedankwoord (zie hier onder) wees hij op het belang van diversiteit in films.

De film won verder in de categorieën Beste Geluid, Beste Geluidsmontage en Beste Montage. Bohemian Rhapsody is inmiddels wereldwijd de best bezochte biopic aller tijden, iets wat niet iedereen leuk vindt. De film zou namelijk op meerdere momenten een loopje nemen met de waarheid…

Adam Lambert
De show werd overigens geopend door de Queen-leden Brian May en Roger Taylor. Adam Lambert trad op als zanger.

Billy Porter
Tot slot noemen we nog even de outfit van Billy Porter, de acteur die vorig jaar te zien was in de series Pose en American Horror Story. Hij verscheen op de rode loper in een wijd uitlopende rok en een smokingjasje, een ontwerp van Christian Siriano.

Hier onder de optredens van Queen met David Lambert, van Lady Gaga met Bradley Cooper en de outfit van Billy Porter.