Spartacus maakt jaarlijks een index van landen die het meest LHBTQ-vriendelijk zijn. Ze kijken hier naar zaken als wetgeving op het gebied van discriminatie, huwelijk, adoptie, rechten voor transgender personen, en naar de invloed van religie, of er reisrestricties zijn voor mensen met hiv, of er anti-homowetgeving is, hoeveel geweldsdelicten er zijn gericht tegen LHBTQ’s, enzovoort.

In totaal zijn 197 landen onderzocht. Duitsland, Brazilië en de Verenigde Staten zijn opvallende dalers. Volgens Spartacus zijn deze landen minder gastvrij vanwege nieuwe wetgeving. Duitsland zakte van de derde naar de 23e plaats, vooral vanwege het toegenomen geweld tegen gays en transgenders.

Ook Frankrijk moet zich zorgen maken, zegt Christian Knuth, een van de samenstellers van de index. Brazilië en de Verenigde Staten krijgen minder punten omdat beide landen een rechts-conservatieve regering hebben.

In Portugal en India voelen LHBTQ’s zich juist veiliger dan voorheen.

Waar je als homo, lesbo, biseksueel of transgender liever niet naar toe gaat zijn landen als Somalië, Tsjetsjenië en Saoedi-Arabië.

De complete lijst vind je hier.

Bron: Die Welt / Foto: Creative Commons