Bohemian Rhapsody komt halverwege maart in de Chinese bioscopen. De film wordt op kleine schaal uitgebracht in een aantal arthouse-bioscopen, zo heeft het staatsbedrijf China Film Archive besloten. Mocht het een succes worden, dan zal Queen- en Freddie Mercury-biopic voor een groter publiek te zien zijn.

In film is te zien hoe Rami Malek als Freddie Mercury met een aantal mannen zoent. In het westen was de kritiek juist dat het allemaal wat tam was en dat Mercury wel erg werd ‘gestraightwasht’. In China denken ze daar dus precies het tegenovergestelde over.

Oscars
Afgelopen weekend won Bohemian Rhapsody vier Oscars, waaronder die voor beste hoofdrol. In zijn dankwoord zei Rami Malek: “We hebben een film gemaakt over een man die gay was, een immigrant, die zijn leven leefde terwijl hij helemaal zichzelf was.”

De Chinese vertaler maakte van ‘een man die gay was’ iets anders, namelijk ‘een bijzondere groep’. Dit leidde tot woede op het Chinese sociale platform Weibo. En nu komt de film dus alleen gecensureerd naar China.

Ban
Het is niet de eerste keer dat China stukken uit films knipt vanwege hun gayness. In 2017 werd de zoen tussen  twee karakters gespeeld door Michael Fassbender uit Alien Covenant geknipt. Ook Cloud Atlas kwam niet ongecensureerd in de bioscopen. Brokeback Mountain kreeg in 2006 zelfs een complete ban.

Bron: PinkNews