Uit de kunst

Fahd Larhzaoui maakt voorstelling over de tijd na je coming-out

“Je bent toch al uit de kast. Wat wil je nog meer?”

Leestijd: < 1 min

Theatermaker en acteur Fahd Larhzaoui kwam in 2014 met de solovoorstelling Schijn, een voorstelling over een man die een dubbelleven leidt. Vijf jaar later, is het tijd voor het vervolg: Shirt uit Fahd!.

Zie jij je nieuwe voorstelling zelf ook als vervolg?
“Nee, het is een compleet nieuwe voorstelling. Het gaat over wat er allemaal in de vijf jaar na Schijn is gebeurd. Toen ik met Schijn op het toneel stond, heb ik lang gezegd dat het contact met mijn familie nog steeds goed is. Dat ze wel een probleem hebben met mijn seksuele geaardheid, maar dat de liefde ons bij elkaar houdt. Ik wist al die tijd dat ik niet de waarheid vertelde: het tegenovergestelde was aan de hand. Na Schijn heeft mijn hele familie het contact met mij verbroken.”

Wat heftig.
“Ze vonden het verkeerd dat ik hun verhaal openbaar maakte. Ik heb vijf jaar lang geprobeerd alles weer aan elkaar te lijmen, maar ik kwam erachter dat het zinloos was. Ik was mezelf nog steeds aan het wegcijferen, om hen te beschermen. Maar waarvoor? Ik hoorde bij mensen die mij niet wilden hebben. Waar Schijn een coming-of-age verhaal was, is Shirt uit Fahd! een facing-the-facts verhaal.”

Kun je meer over je nieuwe voorstelling vertellen?
“De voorstelling gaat over een volwassen man die op zoek is naar de liefde die hij kwijt is geraakt vanuit binnen famile. Een worsteling met zijn eigen identiteit en het verlangen ernaar. En er achter komen dat die lange zoektocht naar acceptatie niet voor hem is weggelegd.
Veel mensen hebben het gevoel dat na een coming-out alles prima is, dat het leven dan begint. Dat is in mijn, en in veel, gevallen niet zo. Je start dán pas met de zoektocht naar je eigen identiteit. Die zoektocht kan makkelijk zijn, als je familie je accepteert, maar ook heel moeilijk als dat niet zo is.”

Shirt uit Fahd
Shirt uit Fahd

Denken veel homo’s ook dat het makkelijk is?
“Ik denk vooral dat hetero’s dat denken. Dat de strijd gestreden is als je uit de kast bent gekomen, maar dat is niet altijd het geval. En veel mensen staan daar niet bij stil. Vaak durven mensen die daarmee zitten er niet over te praten.”

Denk je wel dat er verbetering in komt?
“Ik hoor van veel mensen om me heen dat zij nog steeds moeite hebben met de tijd na hun coming-out, omdat de maatschappij denkt dat het allemaal wel prima is. Je bent uit de kast, wat wil je nog meer? Mensen begrijpen niet dat die fase juist onwijs moeilijk kan zijn.”

“Op gayfeesten zit iedereen op een lijn”

Wat voor een reacties krijg je van bezoekers?
“Mooie reacties. Mensen herkennen zichzelf in de voorstelling. Ik vertel over de tijd dat ik erg aan het experimenteren was met feesten en drugs. Dat deed ik om even te ontsnappen aan de werkelijkheid. Op zo’n feest zit iedereen op één lijn. Je bent eventjes in een grenzeloze wereld.”

Alsof je even in een bubbel zit?
“Inderdaad. En dat verbindt. Iedereen is op zoek naar iets dat hij is kwijtgeraakt in zijn leven, en dat schept een band. Als ik naar mezelf kijk, zijn dat momenten waarop ik kan ontsnappen aan de realiteit. Maar aan het einde van de avond ontstaat er een enorme leegte en vraag je jezelf af wat je nu moet gaan doen. De verdoving is voorbij.”

Shirt uit Fahd
Shirt uit Fahd

Je zei eerder dat je publiek zichzelf leert kennen tijdens de voorstelling.
“Sommige mensen wel. Zij zeggen me ook dat ze het belangrijk vinden wat ik vertel. Ik denk persoonlijk niet dat dit verhaal eerder is verteld. Ik weet ook dat deze voorstelling niet voor iedereen is weggelegd: als je met oogkleppen rondloopt, kun je beter thuisblijven.”

Het is heel persoonlijk, is dat niet eng?
“Natuurlijk is dat eng, maar ik vind het te belangrijk om niet te vertellen.”

Shirt uit Fahd! is nog tot mei te zien in heel Nederland. Een complete speellijst vind je hier

Beeld: Bas de Brouwer

Powered by Labrador CMS