Zelf zouden we het meteen breder willen trekken naar prominente mensen die gay zijn of elders opduiken in de letters van het diverse alfabet. De Jos Brinkbrink bijvoorbeeld, of de Robert Long Allee. De Ien Dalesdreef. De Albert Molshoop.

En als er BN’ers van nu mogen meedoen: het Mirella van Markuspark of de Carlo Boszhardboulevard. En pak ook meteen even door en noem de wijk geen Oostzijderpark, maar Regenboogpark.

Maar alle gekheid op een stokje: de plannen zijn wel degelijk serieus om in de nieuwe wijk Oostzijdepark straatnamen op te hangen die verwijzen naar voorvechters van LHBTQ-rechten. Projectontwikkelaar Timpaan is alvast enthousiast, zo laten ze de gemeente Zaanstad weten.

Hobo en fagot
Vorig jaar was er nog hommeles in Zaandam rondom de straatnamen in een wijk die waren vernoemd naar houten blaasinstrumenten. Met de naam ‘fagot’ had niemand moeite (terwijl dat toch wel heel erg lijkt op het Englese ‘faggot’, maar ‘hobo’ kon niet door de beugel. Mensen zouden dat associëren met het woord ‘homo’.

Aanvankelijk ging de gemeente Zaanstad door de knieën, maar daar werden andere buurtbewoners weer boos over. Dus komt de straatnaam ‘Hobo’ er gewoon. De gemeente heeft waarschijnlijk nu van de onhandige naamgevingsperikelen geleerd en er komt vast een mooi rijtje van activisten en voorvechters tevoorschijn. 

Bron: Noordhollands Dagblad / Foto: Gemeente Zaanstad