Met deze gay podcasts kom je de lente wel door!

Van Queer Eye-hotshots tot foodcasts: leuk en informatief

22 april 2020, Winq redactie, 5 minuten

Op de fiets of gewoon op de bank, met een podcast lijkt de tijd tien keer zo snel te gaan. In dit artikel vind je de leukste, meest informatieve gay podcasts.

A Gay and a NonGay

De een is gay, de ander straight. Samen praten de Britse James Barr en Dan Hudson over het verschil tussen hetero’s en homo’s. Ze werden vrienden nadat Talia, een vriendin van James, vroeg of ze op Dan wilde passen. Dat leek James een prima idee, zes maanden lang een hondje hebben. Toen bleek Dan Talia's vriendje te zijn. Het klikte en binnen de korste keren startte ze een podcast. Of het nou muziek is of Are You Sure You’re Straight-quizjes, alles komt voorbij.

Berlijn: het verhaal van de muur

Bij het Vlaamse radioprogramma Klara onderzoeken schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet het verhaal van de Berlijnse muur. In aflevering vier gaan ze in op homoseksualiteit in zowel de DDR als West-Duitsland. Wist je bijvoorbeeld dat anti-homowetgeving in de DDR na de oorlog werd afgeschaft, maar dat in West-Duitsland nog honderden mannen werden veroordeeld?

CoupleGoals

In de podcast CoupleGoals spreken queer koppel Mandy en Roos met andere stellen. In de tweede aflevering gaan ze in gesprek met Junior en Spikey over hun open relatie.

Domme vragen bestaan wel

Vinny en One’sy maken sinds een paar weken de podcast Domme Vragen Bestaan Wel. In die podcast onderzoeken ze wat domme vragen en opmerkingen met iemand doen. Zo gingen ze met Ouassima Tajmout in gesprek over de ramadan en vertelde Merel Wildschut hoe het is om een maatje meer te hebben. In de aflevering hieronder gaan ze met Ricky Mohabbat in gesprek over domme opmerkingen die mensen maken tegen homo’s.

Echt Gebeurd 

In de podcast Echt Gebeurd vertellen mensen bijzondere verhalen die ze zelf hebben meegemaakt. Winq-columnist Johan Goossens leest in deze aflevering voor uit zijn puberdagboek. Hoe ervaarde hij het om uit de kast te komen? 

De eeuw van de Amateur

Ype Driessen publiceert al jaren fotostrips en illustreerde meerdere boeken. Naast zijn dagelijkse fotostrips maakt hij momenteel de podcast De eeuw van de amateur, samen met Botte Jellema en Paulien Cornelisse.

Food 4 Thot

OUT-magazine redacteur Fran Tirado, natuurkundige Joe Osmundson, dichter Tommy Pico en schrijver Dennis Norris II praten je wekelijks bij over queer onderwerpen die op dit moment spelen. Van geweld tegen homo’s tot de (mis)stappen van Trump. Live kaartjes voor de show in Amerika zijn steevast uitverkocht.

Getting Curious with Jonathan Van Ness

Het derde seizoen van Queer Eye staat sinds maart op Netflix. Een van hen, Jonathan van Ness, heeft al maanden een populaire podcast. Iedere week nodigt hij een (meestal) queer gast uit om te praten over actuele onderwerpen.

History is Gay

Twee keer per maand praten Leigh en Gretchen over een historisch onderwerp, maar dan queer. Van queers in de media tot gays in de Romeinse tijd. Leerzaam, maar af en toe wel een tikkeltje lang.

Making Gay History

Voor zijn boek Making History: The Struggle for Gay and Lesbian Equal Rights, 1945–1990 nam Amerikaanse schrijver Eric Marcus vele tientallen interviews af. Van Ellen DeGeneres over haar coming-out tot Marsha P. Johnson over Stonewall: ze deden bij Marcus allemaal een boekje open over hun rol in de Amerikaanse LHBTQ-geschiedenis. Marcus bewaarde de tapes van zijn interviews, en die zijn nu te horen als podcast.

Race Chaser

In deze podcast nemen ex-RuPaul’s Drag Race-kandidaten Alaska en Willam alle afleveringen van de populaire realityshow in chronologische volgorde met je door. Inclusief roddels van achter de schermen en bijdragen van andere deelnemeemsters van het programma. De ‘dames’ bespreken momenteel wekelijks seizoen twaalf, maar daar is naar verwachting seizoen vijf aan de beurt.

RuPaul: What’s The Tee

Samen met hartsvriendin Michelle Visage praat ‘s werelds meest bekende dragqueen RuPaul over haar show, Broadway en showbusiness. Regelmatig worden gasten geïnterviewd, van Lady Gaga tot sitcomlegende Norman Lear. De meeste afleveringen zijn pareltjes, maar na een paar keer kun je de anekdote over hoe RuPaul als 7-jarig jongetje de sigaretten van zijn moeder moest aansteken aan het gasfornuis woord voor woord meepraten.

Uit de podcast

Diesmer Ponstein gaat in Uit de podcast in gesprek met mensen uit de LHBTQ-gemeenschap over hun coming-out. In de podcast hieronder vertelt Diesmer zijn beste vriend over zijn eigen coming-out. Hij is ook nog steeds op zoek naar nieuwe kandidaten, aanmelden kan via deze link. 

Ken jij nog meer gay podcasts die zeker niet in deze lijst mag ontbreken? Tip ons via redactie@winq.nl.

Coverbeeld: Michael George Photography

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau