In En toen schiep God Mounir gaat Mounir Samuel op zoek naar een de geboorte van een nieuwe Adam: niet man, niet vrouw, maar mens. In het hedendaagse scheppingsverhaal, onder regie van Hesdy Lonwijk (o.a. Feuten), worden tal van identiteiten als kleur, afkomst en religie zorgvuldig afgepeld.

De voorstelling begint in een Egyptisch koffiehuis en volgt het bijzondere persoonlijke verhaal van Mounir, die als correspondent over zes continenten reisde en zich als praktiserend christen volledig onderdompelde in de islam. Daarnaast maakte hij twee keer een publieke coming-out mee: als liefhebber van vrouwen én als man. Zo veranderde hij voor het publieke oog van aaibaar Hollands meisje in een ongewenste ‘straatmarokkaan’.

“Mijn werkelijkheid is sterker dan fictie”, aldus Mounir. “Ik bots voortdurend op de muren van onze hokjesgeest. Met deze voorstelling wil ik bereiken dat grenzen vervagen.” (…) “Dat mannen na afloop hun vrouwelijkheid ervaren, vrouwen trots zijn op hun kracht en de mens diens gelaagdheid omarmt. Ik wil dat het publiek het eendimensionale identiteitsdenken doorbreekt.”

Fotografie: Irwan Droog