Winq ♥︎ Maurice

Gerestaureerde versie van gay filmklassieker Maurice nu in de bios

In Eye en andere bioscopen

Leestijd: < 1 min

Eye Filmmuseum vertoont vanaf 21 maart een digitaal gerestaureerde versie van filmklassieker Maurice van James Ivory over Maurice Hall (James Wilby) en Clive Durham (Hugh Grant) die studeren aan de universiteit van Cambridge en verliefd raken.

Eye levert de film aan nog circa 20 andere landelijke bioscopen waaronder The Movies en De Uitkijk in Amsterdam. Hugh Grant schittert in deze gerestaureerde 4K-versie van de klassieker over een verboden herenliefde van James Ivory (Oscarwinnaar voor het script van Call Me By Your Name).

Verboden herenliefde
Maurice (1987), naar de gelijknamige, autobiografisch getinte roman van E. M. Forster, is nu te zien in de gerestaureerde 4K-versie. In de verfilming van Forsters vertelling over een verboden herenliefde in 1914 nemen Hugh Grant en James Wilby de hoofdrollen voor hun rekening. Beide hoofdrolspelers werden bekroond in Venetië.

Maurice roept de verstikkende conformiteit op van de Engelse samenleving aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Maurice Hall (James Wilby) en Clive Durham (Hugh Grant) studeren aan de universiteit van Cambridge en raken verliefd.

Gevangenisstraf
Omdat homoseksualiteit strafbaar is in het post-Victoriaanse Engeland moeten zij hun gevoelens voor elkaar volledig geheimhouden; in 1895 nog werd de dichter-dandy en publieke persoonlijkheid Oscar Wilde veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege zijn omgang met Lord Alfred Douglas. Nadat een vriend is gearresteerd voor homoseksualiteit verlaat Clive zijn verboden liefde en trouwt hij met een jonge vrouw.

Seksuele ondergrondse
Fosters roman en Ivory’s verfilming laten zien wat de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen zijn van een gedwongen leven in de seksuele ondergrondse. Maurice blijft worstelen met zijn identiteit en zelfvertrouwen, en schakelt de 'hulp' in van een hypnotiseur om zich te ontdoen van zijn onmiskenbare verlangens. Maar Maurice wordt verleid door Clives jachtmeester Alec Scudder (Rupert Graves), een gebeurtenis die diepgaande veranderingen teweegbrengt in het leven van Maurice.

Voor aanvangsttijden en tickets kijk je op de website van Eye. Hier de trailer.

Volg je ons al op Instagram?

Powered by Labrador CMS