Ryan O’Connell schreef het boek I’m Special: And Other Lies We Tell Ourselves. Hij heeft een lichte vorm van hersenverlamming. Zijn boek gaat over zijn leven tot nu toe, hoe hij jarenlang van stage naar stage ging, thuis in zijn pyjama als blogger aan de slag ging en voornamelijk via tekstberichten met anderen communiceerde. Hij besloot het roer om te gooien en zijn identiteit als het ware te ‘herschrijven’. Te lezen is hoe hij ‘van bleak naar chic’ ging in zijn zoektocht naar een nieuw, rijker leven.

Fictief, doch autobiografisch
Van dat boek is nu een achtdelige serie gemaakt. In Special is te zien hoe Ryan wordt aangereden door een auto, waarop hij zich realiseert dat hij zijn hersenafwijking nu kan wijten aan een ongeluk. Hoewel de serie is gebaseerd op waargebeurde feiten, is de tv-Ryan een fictief karakter, vertelt O’Connell in een interview met Queerty.

“De emoties en de thema’s zijn autobiografisch”, vertelt hij. “Het gaat erover hoe moeilijk het is om weg te rennen van wie je eigenlijk bent. Zeker wanneer je kreupel loopt, zoals ik.”

Will & Grace
Er zijn niet veel series die gaan over gays met een hersenafwijking. O’Connell had er aanvankelijk dan ook weinig vertrouwen in dat zijn serie er ooit zou komen. Hij had een ingang gevonden als tekstschrijver voor Will & Grace, waarna hij ook de scripts van Special kon schrijven. Een paar maanden later pikte Netflix zijn serie op.

“Zelf had ik weinig voorbeelden op tv”, vertelt O’Connor. “Ik weet dat het dramatisch klinkt,m aar als je jong bent en je voelt je een freak omdat je anders bent en je ziet jezelf helemaal nergens terug: dan is dat een soort bevestiging dat je echt een freak bent.”

Representatieve homoseks
Als O’Connell iets mag benoemen wat zijn kijkers niet mogen missen, zegt hij: “Het moment dat Ryan zijn maagdelijkheid verliest. Niet omdat ik wil dat de hele wereld mij naakt ziet, maar omdat het me dwarszit hoe weinig er te zien is wat betreft representatieve homoseks. “Ik heb nog steeds een trauma omdat de camera wegdraaide bij die seksscène in Call Me By Your Name”, grapt O’Connell. “Ik beweer heus niet dat onze seksscène in Special het meest sexy ooit is. Maar ik denk dat we het behoorlijk accuraat in beeld brengen.”

Special is geproduceerd door Jim Parsons, een van de hoofdrolspelers in de sitcom Big Bang Theory. Special zelf is ook een comedy.

Een trailer van Special zie je hier onder, net als een ouder interview met Ryan O’Connell waarin hij vertelt over zijn boek.