Oproep: buddy's gezocht!

Meld je aan en maak het verschil in iemands leven

28 mei 2019, Winq redactie, 1 minuut

De Regenboog Groep zet zich in voor mensen in sociale armoede in Amsterdam en koppelt deelnemers en buddy's aan elkaar. De organisatie is er onder andere voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders wiens leven (tijdelijk) uit balans is vanwege meervoudige problematiek en psychische/psychiatrische klachten. Bijvoorbeeld een lesbische vrouw die het door haar psychiatrische klachten maar niet lukt om regelmaat in haar leven aan te brengen, sociale contacten aan te gaan of gevoelsgenoten te ontmoeten. Als buddy van zo iemand kun je het verschil maken in iemands leven.

LHBT+ buddy's
De Regenboog buddy's hebben zelf vaak ook een coming-out doorgemaakt. Ze voelen zich solidair met mensen die het wat minder goed hebben, oordelen niet en staan open-minded in het leven. Een buddy spreekt regelmatig af met iemand uit de doelgroep en is er om samen mooie en moeilijke momenten mee te delen en de dagelijkse sleur te doorbreken. 

LHBT+-statushouders
Vrijwilligers van de Regenboog helpen ook LHBT+-statushouders integreren in Amsterdam. Deze statushouders hebben vaak moeite met integratie of kampen met (psychische) problemen die voor een deel samenhangen met hun seksuele geaardheid. Ze zijn vanwege discriminatie en geweld hun eigen land ontvlucht. Aangekomen in Nederland krijgen ze, in tegenstelling tot andere vluchtelingen, vaak geen ondersteuning van landgenoten of familieleden, want die hebben moeite met de acceptatie van de LHBT+-gemeenschap. Als buddy haal je deze mensen uit hun sociale isolement door leuke dingen te doen en ze op weg te helpen om een leven op te bouwen in Amsterdam.

“Ik zie het als een verrijking voor mezelf.”

Pim, die nu een jaar actief is als buddy bij De Regenboog, vertelt: “Ik wilde me al een tijdje inzetten voor LHBTQ-vluchtelingen. Via Google kwam ik bij De Regenboog terecht. Wat ik leuk vond, is dat ze je proberen te matchen met iemand waarmee je bijvoorbeeld gemeenschappelijke interesses hebt.” De manier waarop je als buddy actief bent verschilt. “Het is maar net waar iemand behoefte aan heeft. Mensen die gevlucht zijn vanwege hun geaardheid kunnen in Nederland moeilijk terugvallen op hun landgenoten. In het algemeen is er vooral behoefte aan sociaal contact. Dat kan op verschillende manieren: lunchen, een wandeling in het park, samen een museum bezoeken. Maar het kan ook zijn dat je ze af en toe wegwijs maakt in meer alledaagse dingen, zoals uitleggen wat afvalstoffenheffing betekent.”

“Het valt me op dat LHBTQ-statushouders het Nederlandse bureaucratische apparaat niet helemaal begrijpen. Dus het kan zijn dat je ze daarmee op weg helpt. Of je helpt ze de gayscene leren ontdekken. Het gaat om duurzamer socialer contact, niet de oppervlakkige contacten die ze zelf via bijvoorbeeld een datingapp kunnen vinden.”

Vrijwilligerswerk doen als buddy geeft ook nog eens voldoening. Pim: “Ik zie het als een verrijking voor mezelf. Niet dat het me daar om te doen is, ik wil vooral iemand helpen. En je leert dingen van je eigen leven meer de relativeren en waarderen. Je stapt uit je eigen bubbel, dat vind ik heel waardevol.”

Interesse? Meld je aan via de website van De Regenboog.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau