Hier zijn ze dan, de leukste LALALALALA-liedjes van het Songfestival

50 jaar geleden won Lenny Kuhr met 'De Troubadour'

28 maart 2019, Jaap Bartelds, 8 minuten

Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat Lenny Kuhr voor Nederland het Eurovisie Songfestival won met 'De Troubadour'. Het Lailala-Lailala-refrein zing je mee zonder het lied te kennen. Een beproefd concept, zoals je hier kunt horen. Hier de leukste LALALA-liedjes uit de Songfestivalgeschiedenis.

Lenny Kuhr – ‘De Troubadour’ (1969)

Lenny Kuhr was negentien jaar toen ze vanuit haar ouderlijk huis in Eindhoven afreisde naar Madrid. Daar zong ze in 1969 haar lied ‘De Troubadour’, met als refrein gewoon alleen maar Lailala Lailala Lailala Lailala. Van de zestien landen die meededen, wonnen er vier. Naast Nederland haalden Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië de meeste punten. Leuk detail: voor dat laatste land deed Lulu mee met 'Boom-Bang-A-Bang', dat het dus ook van z’n opvallende klanken moest hebben (ook dat werd een Songfestivaldingetje. Denk maar aan het andere winnende lied voor Nederland van Teach Inn, ‘Dinge-Dong’. Of ‘Diggey Loo, Diggey Lee’ van The Herreys uit Zweden).

Massiel -  ‘La La La’ (1968)

Lenny was niet de eerste die zich verloor in een uitzinnig refrein vol letters ellen en aas. Massiel deed het een jaar eerder uit volle borst. Ze won voor Spanje in Londen met 29 punten. Maar liefst 126 keer zong zij ‘La’, wat overigens nog geen record is. Daarover later meer.

Joy Fleming – ‘Ein Lied kann eine Brücke sein’ (1975)

Een vergeten parel van het Songfestival, zo zou je ‘Ein Lied kann eine Brücke sein’ zeker mogen noemen. Later ging Gerard Joling nog met het lied aan de haal, hij maakte er in 1995 het veel meegezongen ‘Zing Met Me Mee’ van. Joy Fleming deed mee voor Duitsland, maar eindigde vrijwel onderaan. Aan de passie waarmee zij zich op het Lalala-gedeelte stort, had dat niet gelegen.

Ivi Adamou – ‘La La Love’ (2012)

Jammer eigenlijk, dat Ivi Adamou ook nog tekst heeft in dit lied, want het La La-stukje klonk nog het minst vals. Ze deed mee voor Cyprus en werd zestiende.

Eddie Friel – ‘Dreamin’ (1995)

Naast uitzinnige en euforische La La La’s heb je ook emotionele of gevoelige uithalen die beginnen met llll en eindigen op aaaa. Ierland stuurde Eddie Friel in 1995 naar het Songfestival, die een lalala-koortje meenam.

Kayahan - 'Gozlerinin Hapsindeyim' (1990)

Dit is er eentje uit de categorie ‘traditionele volkswijsjes’. Die zitten doorgaans vol met La La La’s.

Dunja Jeličić - U La La La (2016)

Dit is weliswaar het Junior Songfestival van Eurovisie, maar ook daar kunnen ze er wat van. Dunja doet bovendien een act op zo’n kinder-race-apparaat waardoor ze als een drone door het decor schiet.

Clodagh Rodgers – ‘Jack In The Box’ (1971)

Dit is er weer eentje in het genre ‘inhaken en meezingen’. Of ‘handen in de lucht en zwaaien maar’. Clodagh werd vierde en daar was Groot-Brittannië heel blij mee.

Betty Missiego – ‘Su Canción’ (1979)

Betty verbrak het La La La-record van haar landgenote Massiel, elf jaar nadat die 126 ‘La’s’ de Europese ether had ingeslingerd. Het kinderkoor dat ze had meegebracht wist er maar liefst 152 ‘La’s’ uit te persen.

Sieneke – ‘Ik Ben Verliefd (Shalalie) (2010)

Met deze vrolijke slash vervelende variatie (doorhalen wat voor jou niet van toepassing is) op La La La wist Sieneke een heel land te polariseren. Zie je wel, zei de ene helft: het Songfestival sucks. En de andere helft: niet het Songfestival zuigt, maar de polderclichés die Sieneke hier over Nederland staat uit te stralen. Er zijn mensen die dit liedje al negen jaar in hun hoofd hebben. En daar zijn er na vandaag vást weer een paar bij gekomen.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau