Nathalie Boy de la Tour is hoofd van de Ligue de Football Professionne (LFP). Nadat er aangifte was gedaan van homofobe spreekkoren tijdens de wedstrijd tussen Paris Saint-Germain FC en Olympique de Marseille op 17 maart, gaf zij een interview met de Franse krant Le Parisien.

Volgens Boy de la Tour horen de spreekkoren bij de voetbalcultuur. Ze zegt: “Ik wil niet bagatelliseren wat er is er is gebeurd. Maar als het aankomt op homofobe spreekkoren, zien veel voetbalfans dat als folklore. Dat is de werkelijkheid. Het merendeel van de fans heeft niet het idee dat ze daar anderen pijn mee doen.”

Niet acceptabel
De voetbalbaas zegt dat ze meer dan vijftig wedstrijden per jaar bijwoont en dat die spreekkoren regelmatig zijn te horen. “Wat je in een stadion te horen krijgt, is anders dan wanneer je bijvoorbeeld gaat winkelen”, legt ze uit. “De statements die ze maken zijn niet acceptabel, ook niet in een stadion. Maar het is onderdeel van de traditie en de voetbalcultuur.”

Ze voegt eraan toe dat het ermee zou moeten beginnen dat de voetbalfans wordt verteld wat die woorden doen en dat ze zich realiseren dat anderen zich aangevallen kunnen voelen. “Voor die fans zijn het woorden, maar ze moeten zich realiseren dat  ze anderen hiermee pijn doen of aanvallen. En dat is niet acceptabel.

SOS Homophobie
De organisatie SOS Homophobie had melding gemaakt van de spreekkoren. Zij wil dat er een einde komt aan de praktijken en dat fans worden bestraft als ze zich schuldig maken aan homofoob gedrag.

Bron: PinkNews