Europese Verkiezingen

Voor het eerst CDA-lijsttrekker aanwezig tijdens COC-debat

Christendemocraten sturen Esther de Lange

30 maart 2019, Winq redactie, 2 minuten

Nog niet precies besloten wie jouw stem verdient tijdens de Europese Verkiezingen van 23 mei? Op vrijdag 5 april gaan de lijsttrekkers van in ieder geval acht partijen in debat over LHBTQ-gerelateerde zaken tijdens COC’s Europese Verkiezingsdebat. Het CDA vaardigt met Esther de Lange voor het eerst een lijsttrekker af.

GroenLinks vaardigt lijsttrekker Bas Eickhout af naar het debat. Hij is tevens lijsttrekker (Spitzenkandidat) van het Europese samenwerkingsverband van Groene partijen. Het CDA stuurt met Esther de Lange voor het eerst een lijsttrekker naar een COC-debat. Namens D66 is lijsttrekker Sophie in ’t Veld aanwezig. 

De jongste deelnemer aan het COC-debat is de 34-jarige SP-lijsttrekker Arnout Hoekstra. Ook de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, Anja Hazekamp, en van 50PLUS, Toine Manders, doen mee aan het COC-debat op 5 april. Verder nemen VVD en PvdA deel aan het debat, informatie over hun deelnemers volgt.

Forum voor Democratie, PVV, ChristenUnie-SGP en DENK zijn tot op heden niet ingegaan op de uitnodiging van COC Nederland.

COC-debat CDA-lijsttrekker Esther de Lange
CDA vaardigt lijsttrekker Esther de Lange af.

Van antihomowet tot antihomogeweld

Het COC heeft LHBTQ personen uit de hele Europese Unie en daarbuiten uitgenodigd om vragen te stellen aan de aanwezige lijsttrekkers. Zo zal Hans uit Nederland vragen hoe de politici geweld en discriminatie tegen LHBTQ’s gaan aanpakken. Tomas uit Litouwen wil weten wat de toekomstige Europarlementariërs gaan doen tegen de antihomowet in zijn land. Adrian uit Roemenië vraagt hoe partijen er voor gaan zorgen dat hij zich met zijn Amerikaanse echtgenoot, net als heteroseksuele echtparen, in de hele EU kan vestigen. En Nadia, die vluchtte voor vervolging in Egypte, wil weten of de partijen andere LHBTQ-asielzoekers gaan terugsturen naar Egypte.

Het debat vindt plaats op vrijdagavond 5 april in de Hertz Zaal van TivoliVredenburg, pal naast station Utrecht CS. De avond wordt gepresenteerd door voormalig Nieuwsuur en Buitenhof-presentator Clairy Polak. De toegang is gratis, maar aanmelden via het Facebookevenement wordt op prijs gesteld.

Foto: Steyn van der Burgt

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau