5 vragen aan

Aan tafel! Een Q&A met Big Green Egg Europe-chef Michèl Lambermon

SVH meesterkok bij Big Green Egg Europe

Leestijd: < 1 min

Michèl Lambermon is sinds september fulltime als chef in dienst bij Big Green Egg Europe. Hij bedenkt recepten, kookt, geeft workshops en test nieuwe producten. Tijd om wat meer te weten te komen over die grote, groene barbecue.

1. Een Big Green Egg staat ook bekend als een kamado. Wat is dat precies?
“Een oude kleioven was de voorloper van de kamado: een uit klei vervaardigde kookpot. In 1974 kwam Ed Fisher, de Amerikaanse oprichter van het bedrijf, door zijn stationering als luitenant van de marine in Japan in de jaren vijftig bij toeval met de kamado in aanraking. Fisher was onder de indruk van de smaak van de gerechten die op de kamado werden gekookt en nam het product mee naar Amerika. Slechts twintig procent van de kamado’s overleefde de overtocht per boot. Toen zijn ze bij Big Green Egg gaan kijken hoe ze barbecues konden maken van een betere kwaliteit. Het bedrijf kwam uit in Mexico, waar de beste keramiek ter wereld vandaan komt, en gingen aan de slag.”

2. Er is voor de techniek voor het ontwikkelen van het keramiek gekeken naar NASA?
“Voor het maken van het keramiek wordt dezelfde techniek gebruikt als bij de tegeltjes van de Space Shuttles van NASA. Daardoor is het onslijtbaar. Hoe het precies gemaakt wordt, weet ik ook niet. Toen ik hier ging werken wilde ik heel graag een kijkje nemen in Mexico, maar dat mocht niet. Het is net zo geheim als het recept van Coca-Cola.”

“Als je barbecuet met een Big Green Egg, kun je gewoon een glas wijn drinken aan tafel, zonder bang te zijn dat je eten aanbrandt”

3. Waarin onderscheidt een Big Green Egg zich van een standaardbarbecue?
“Bij een Big Green Egg krijg je niet alleen warmte bij het vuur, maar door de gehele EGG. Daardoor werkt het in theorie als een oven. Dat kun je niet met een andere barbecue creëren. Daarnaast straalt ijzer warmte naar buiten en de Big Green Egg naar binnen. De EGG kan dus gerust 250 graden worden, maar je kunt ‘m nog steeds aanraken. Door het keramiek en de vorm van de Big Green Egg blijven sappen en smaken van je ingrediënten erg lekker. Je kunt daardoor dus tien uur lang een stuk vlees low & slow cooken.”

4. Waarom een ei-vorm? Puur esthetisch?
“Het is niet gemaakt vanwege de leuke vorm, het heeft een functie. Warmte gaat altijd omhoog, door de vorm  van het ei gaat de warmte langs de zijkant van het keramiek naar boven en valt het vanaf het midden weer naar beneden. Je vlees, vis en groenten kun je daardoor geleidelijk garen en daardoor blijft je biefstuk heerlijk mals. Als je met een Big Green Egg aan het koken bent, kun je dus gewoon een glas wijn drinken aan tafel, zonder bang te zijn dat je eten aanbrandt.”

5. Wat is wat jou betreft het lekkerste wat je kunt klaarmaken in een Big Green Egg?
“Je moet er zelf mee gaan spelen, maar ik kan je nu al vertellen dat je een kip nog nooit op zo’n manier hebt gegeten als op dit kooktoestel. De smaak die de Big Green Egg afgeeft, is ongelofelijk. Een roasting taste, waarmee je kunt spelen door te werken met verschillende houtsoorten in je houtskool, zoals kersen- of eikenhout.”

Benieuwd geworden? Check dan de website van Big Green Egg Europe

Powered by Labrador CMS