Waarom is homofobie zo onuitroeibaar in het voetbal?

'Bestrijden homofobie kan op weinig support rekenen'

Leestijd: < 1 min

Antisemitisme en racisme worden keihard aangepakt in de voetballerij. Maar het bestrijden van homofobie kan op weinig support rekenen. D66-raadslid Jan-Bert Vroege vindt het de hoogste tijd dat de KNVB, de voetbalverenigingen en alle officials daadwerkelijk in actie komen.

Jan-Bert Vroege, raadslid in Amsterdam namens D66, ergert zich eraan dat er wel serieus wordt opgetreden tegen racisme en antisemitisme en dat de betrokkenen daar heel duidelijk afstand van nemen, maar dat dit anders is bij homofobie.

Spreekkoren
In een ingezonden brief in het Parool noemt hij enkele voorbeelden van wedstrijden waar nog altijd spreekkoren klinken. Bij Ajax-PSV waren het niet de Duitsers, maar de Brabanders (oftewel ‘boeren’ aldus de mensen die schreeuwden) die homo’s waren. Vroege schrijft: “Ongetwijfeld zegt menig supporter dat het maar een grapje is (‘Ik heb helemaal niets tegen homo’s’), maar de vanzelfsprekendheid waarmee het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt, is schadelijk.”

Hij wijst erop dat het woord homo zeer veel als scheldwoord wordt gebruikt. Niet alleen op de tribunes, maar ook in de kleedkamers en op de velden. Vroege schrijft: “Het gebruik geeft bewust of onbewust alle homo’s die op het veld staan of supporter zijn in het stadion of voor de buis, het gevoel dat ze er niet bij horen.”

Ranzige incidenten
Vroege wijst op een belangrijk verschil tussen racisme en antisemitisme enerzijds en homofobie anderzijds. “Tegen racisme en antisemitisme is lang gestreden in het voetbal. Hoewel het een strijd met een lange adem is, en er nog altijd ranzige incidenten zijn, spreekt de voetbalgemeenschap zich er wel keer op keer oprecht tegen uit.”

Hoe anders is dat bij homofobie, stelt Vroege. “Van voetbalbonden tot oude mannen op tv tot supporters. Het bestrijden van homofobie kan op weinig support rekenen. Beloften van bondsvoorzitter Michael van Praag tien jaar geleden bleken woorden zonder daden en verder dan een eenmalige KNVB-boot tijdens de Pride is het nooit gekomen.”

Tijd voor actie
Vroege vindt het tijd voor actie. Hij wil dat de KNVB, de voetbalverenigingen en alle officials zonder uitzondering openlijk en actief afstand nemen van dit soort spreekkoren. Door niet langer te doen alsof het wel meevalt. Door tijdens de vier wedstrijden van het EK die in Amsterdam worden gehouden, luidkeels en ludiek aandacht te vragen voor de acceptatie van de LHBTQ-gemeenschap.

Foto: Creative Commons

Volg je ons al op Instagram?

Powered by Labrador CMS