Winq ♥︎ MOAM

“In dit boek vind je alles van haute couture tot halfnaakt”

Martijn Nekoui over 5 jaar MOAM

Leestijd: 2 minuten - door Martijn Kamphorst op 13 april 2019

MOAM, ooit het eindexamenproject van Martijn Nekoui (29), groeide in vijf jaar uit tot een gerenommeerd creatief platform. Nu is er de bloemlezing MOAM contemporary fashion & arts in Amsterdam, met meer dan vijftig nieuwe werken van opkomende en gevestigde namen. “Dit boek is een ode aan de Amsterdamse mode.”

Hoe kwam dit boek tot stand?
“De afgelopen vijf jaar hebben we ontzettend veel beeld gemaakt, maar bijna altijd ging het om vluchtige projecten. Dit lustrum leek me een mooi moment om terug te blikken met een bundeling. Eerst dacht ik aan een tijdschrift, maar al snel – zoals dat met alles in mijn hoofd gaat – groeide het uit tot iets veel groters. Uiteindelijk werd het dit boek, dat maar voor tien procent uit oud beeld bestaat. Daarnaast heb ik meer dan honderdvijftig creatives gevraagd om nieuw werk te maken.”

"Als je street wil, ga je naar Londen. Als je fashion wil, ga je naar New York. Amsterdam heeft het allemaal"
Martijn Nekoui, oprichter MOAM

Hoe heb je bepaald je welke namen een plek kregen?
“Mijn team en ik hebben de hele Nederlandse industrie uitgepluisd om tot een zo veelzijdig mogelijke selectie te komen. Van street tot couture, van gevestigd tot opkomend, van ambacht tot commercie. Iedereen kreeg voor hun serie carte blanche. De enige criteria waren ‘mode’ en ‘Amsterdam’: dat is immers waar MOAM voor staat.”

Wie wisten je het meest te verrassen?
“Ik haat het altijd wanneer ik mensen interview en ze dit antwoord geven, maar dat verandert met de week. Dat krijg je met meer dan vijftig series en meer dan driehonderdvijftig pagina’s beeld.”

Wat typeert voor jou de Amsterdamse mode-industrie?
“Als je couture wil, ga je naar Parijs. Als je tailoring wil, ga je naar Milaan. Als je street wil, ga je naar Londen. Als je fashion wil, ga je naar New York. Amsterdam heeft het allemaal. In dit boek bevind je je het ene moment in een lege Johan Cruijff ArenA, een paar pagina’s verder met tien topmodellen in een studio en weer een paar pagina’s verder in het Rijksmuseum. In dit boek vind je van alles: van denim tot Doutzen en van haute couture tot halve porno. Iedereen heeft een totaal andere invulling gegeven aan het thema: het is niet één stijltje, één soort model of één soort fotografie.”

MOAM contemporary fashion & arts in Amsterdam, 312 pagina’s, 50 euro www.mendo.nl

Coverbeeld - fotografie: Pieter Henket - fashion: Sies Marjan - styling: Denise Pichardo - grooming: Blair Jaffer - model: Andrew Troy @ Heroes models - art director: Daniel Arroyo - creative director: Sander Lak - casting & productie: Roger Innis @ Boom Productions Inc. - speciale dank aan Saul Rodriguez

Portret Martijn Nekoui - fotografie: Chloé Leenheer

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 102

Deze keer: queer in tijden van corona

Neem een abonnement

Geef cadeau