Madonna’s nieuwe album heet… Madame X

Luister hier naar haar nieuwe single 'Medellín'

18 april 2019, Jaap Bartelds, 3 minuten

Met een mysterieuze video heeft Madonna haar veertiende officiële studioalbum aangekondigd. We zien haar met een Handmaid’s Tale-achtige kap op haar hoofd, met korte, zwarte krullen en met een tekst waarin ze allerlei gedaantes aanneemt. De titel van het album: Madame X.

Madonna bracht in 2015 haar dertiende album uit, Rebel Heart. Dat ging gepaard met een hoop gedoe. Voordat ze alles goed en wel had uitgekristalliseerd, lekte het merendeel van de tracks naar buiten, waardoor de Queen of Pop de eerste zes nummers versneld digitaal uitbracht. Tijdens de promotoer voor de leadsingle ‘Living For Love’ kwam ze bij een optreden tijdens de Brit Awards ten val, toen haar cape in de weg zat. Ze bracht later nog twee singles uit van het album, ‘Ghosttown’ en ‘Bitch, I’m Madonna’.

Na het wereldwijde succes van de Rebel Heart Tour werd het redelijk stil rond Madonna. Ze gaf nog een optreden tijdens het MET Gala in 2018, waar ze naast ‘Like a Prayer’ het door Leonard Cohen geschreven lied ‘Hallelujah’ zong. Ook bracht ze een eerbetoon aan Aretha Franklin tijdens MTV’s Video Music Awards, wat haar op veel kritiek kwam te staan.

Achter de schermen werkte ze aan nieuwe tracks voor haar veertiende album, dat sinds vandaag bekendstaat als Madame X. Ze werkte samen met redelijk onbekende producers en artiesten als Starrah en oude bekenden als Mirwais. Wat daarvan uiteindelijk op het album zal belanden? Dat is nog afwachten.

Eurovisie Songfestival
Op 20 mei is Madonna te zien tijdens de pauze van de finale van het Eurovisie Songfestival. Daar zal ze naar verluidt een klassieker uit haar repertoire zingen én haar nieuwe single.

Gisteren plaatste Madonna een teaser op Instagram en Youtube waarin een ballad is te horen. Te zien zijn beelden van Madonna in verschillende gedaanten en outfits, terwijl Madonna een tekst voorleest waarin ze al die verschillende gedaanten benoemt. Zo is ze een hoer en een heilige, een gevangene en een wereldreiziger, en laat Madonna haar fans kennismaken met de wereld van Madame X.

Bizarre outfit
Er is één scène die doet denken aan de video van haar vroege hit ‘Borderline’ en elders duikt het ‘Erotica’-zweepje weer op. Vooralsnog laat ze de bizarre bedoeïen-achtige outfit achterwege, die ze droeg tijdens de Video Music Awards. Maar het kan dus nog alle kanten op met deze nieuwe periode in Madonna’s carrière. Hier de video en enkele stills daaruit.

Tracklist
Inmiddels is de tracklist van het album ook bekend. De eerste single gaat 'Medellin' heten en komt uit op woensdag 17 april. Op de track is de Colombiaanse reggaeton-zanger Meluma te horen. In totaal staan er vijftien nummers op Madame X. De complete tracklist en de covers van de gewone en de luxe editie van het album vind je bij Madonnarama.

Single
Luister hier onder naar 'Medellín', de eerste single van het album.

Madonna - Madame X
Madonna - Madame X
Madonna - Madame X
Madonna - Madame X

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau