Tijdens een persconferentie maakte de Israëlische organisatie van het Eurovisie Songfestival bekend wat ze in petto hebben voor de kijkers. Uit de kop zou je kunnen afleiden dat Conchita Wurst en Dana International een duet zingen, maar dat is niet zo (en dat hadden ze al eens gedaan). Ook vormen ze niet het achtergrondkoor bij Madonna. Wat gebeurt er wél?

Kwartet
Allereerst is er een samenwerking tussen vier ex-kandidaten. Conchita Wurst (winnaar in 2014) zingt ‘Heroes’, het lied waar de Zweedse Måns Zelmerlöw in 2015 mee won. Hij is van de partij om ‘Fuego’ te zingen, het lied waarmee Eleni Foureira in 2018 meedeed voor Cyprus. Zij neemt vervolgens het lied ‘Dancing Lasha Tumbai’ onder handen, dat in 2007 werd gezongen door de Oekraïense Verka Serduchka. Dan zou je denken dat die laatste het lied van Conchita Wurst zou zingen om het cirkeltje weer rond te maken, maar nee: Verka zingt Netta’s ‘Toy’.

Netta
Netta zelf is ook van de partij. Zij opent de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival op dinsdag 14 mei met een nieuwe versie van haar winnende lied ‘Toy’ uit 2018, gevolgd door haar nieuwe single.

Dana International
Landgenoot Dana International won in 1998 met het lied ‘Diva’. Ook zij brengt een nieuw lied ten gehore, dat nog een verrassing is. Tot slot komt Shalva optreden tijdens de tweede halve finale. Zij deed mee aan een Israëlische talentenjacht genaamd Rising Star en zingt een lied dat bij het thema past. Dat luidt ‘Dare to dream’ en haar lied heet ‘A Million Dreams’.

Idan Raichel
O ja, dan vergeten we ook nog dat de Israëlische singer-songwriter Idan Raichel optreedt tijdens de finale, samen met 24 zangers en muzikanten. Later komen alle finalisten daar bij te staan.

Gal Gadot
En dan komt actrice en model Gal Gadot (bekend van Superwoman) ook nog iets doen. Maar wat, dat blijft tot dusver nog geheim.

Al met al wordt het dus een enorm spektakel waarbij je bijna zou vergeten waar het om gaat bij het Eurovisie Songfestival: de liedjes van de kandidaten.