Nachtvlinders

“Het is tijd dat wij iets teruggeven aan de community”

Interview

26 april 2019, Roel Janssen, 3 minuten

Mehrshad Tajfar, kunstenaar Alaa Ammar en student Hilde Couperus kennen elkaar van feestjes, raves en de kunstwereld. Nu slaan zij, samen met ruim twintig anderen, de handen ineen om tijdens Movement in Motion (MIM) geld in te zamelen voor het UAF, een stichting die vluchtelingen aan studies en werk helpt.

Ik ontmoette Mehrshad een jaar geleden toen hij nog nachtportier was bij de Amsterdamse club De School. Voor de serie Nachtvlinders ging ik met hem in gesprek over de huidige staat van homo-acceptatie in ons land. “Er worden veel meer gayfeesten georganiseerd door hetero’s, dan door LHBTQ’s”, zei hij toen. “Clubs willen homo’s naar feesten lokken, zodat het een coole plek wordt. We worden gebruikt voor marketingdoeleinden.”

Het was ook zijn eigen schuld, gaf hij destijds toe. “Wat doen wij als LHBTQ-gemeenschap? Helemaal niets.” Hij vertelde mij kort over zijn toekomstplannen. Hij nam ontslag als nachtportier bij De School en wilde zich meer gaan richten op het organiseren van eigen feesten, misschien op termijn zelfs een eigen club oprichten. “Een plek die niet alleen een club is, maar ook een cultureel instituut. Een platform voor artiesten die nog geen goed netwerk hebben. Een plek waar mensen kunnen eten, werken, elkaar kunnen ontmoeten, waar exposities zijn en waar je een tentoonstelling kunt organiseren. Ik zou het alleen openen als het voordelen teweegbrengt voor onze gemeenschap.”

“Amsterdam bracht ons samen, het gaf ons een veilige plek en de kans onze dromen te volgen. Het is belangrijk iets terug te geven.”

Een maand geleden nam Mehrshad opnieuw contact met mij op. Er kwam iets leuks aan, een evenement om geld op te halen voor vluchtelingen, zei hij.

Zelf kwam hij zeven jaar geleden vanuit Iran naar Nederland, nadat hij in een Iraanse dodencel had gezeten. Hij kreeg van het UAF, een stichting die hoogopgeleide vluchtelingen aan studies en werk helpt, de kans een studie te volgen in Nederland. Nu wil hij iets terugdoen voor de mensen die hem, en veel van zijn vrienden, hebben geholpen.

Mehrshad Tajfar
Initiatiefnemer Mehrshad Tajfar

Ik spreek af bij café Brandstof in Amsterdam, op de plek waar ik hem een jaar eerder ook ontmoette. Daar is ook Alaa Ammar, een queer artist die drie jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland kwam en Hilde Couperus, studente Engels die de organisatie van het festival in handen heeft.

Op 18 mei organiseren jullie de eerste editie van MIM. Wat zijn jullie van plan?
Mehrshad
: “Een van de dingen die wij allemaal gemeen hebben, is dat onze integratie in de Nederlandse samenleving niet alleen in de klas plaatsvond, maar ook in het nachtleven. Op feesten en raves kwamen we mensen tegen die hetzelfde waren als wij: gevlucht uit een ander land, nu in Nederland. Zij behandelden ons niet als slachtoffer, maar als iemand die nog een hele toekomst voor zich heeft en de kans moet krijgen zijn dromen te volgen.”

Jullie leerden elkaar kennen in het nachtleven.
Mehrshad
: “Ja, ik heb veel van hen leren kennen in De School. Ik kwam erachter dat ik niet de enige was, dat er meer mensen waren die dezelfde achtergrond hadden als ik. Maar eindelijk ging het niet over die achtergrond, maar over de toekomst. Wij voelden ons thuis en veilig in de clubs en op feesten.”

Tijdens ons vorige interview vertelde je al over dit project.
Mehrshad
: “Klopt. Ik denk er al heel lang over na. Afgelopen jaar heb ik veel hulp gekregen van mensen, zoals Alaa en Hilde, die mij hiermee wilde helpen.”

Hilde: “We hebben allemaal een andere achtergrond, maar toch is het vergelijkbaar. Ik kom uit Nederland, ben geboren in een klein boerendorpje. Ik had veel problemen met mijn seksualiteit toen ik jong was, ik kon dat nooit echt uiten. Toen ik de mensen in deze scene leerde kennen, had ik pas het gevoel dat ik mezelf kon zijn. Dat ik er ook mag zijn. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en nu heb ik pas het gevoel dat mijn verhaal niet minder belangrijk is dan dat van anderen. Ik voel mezelf eindelijk geliefd en geaccepteerd. Ik ben blij dat ik met dit event iets kan teruggeven aan die personen.”

Hilde Couperus
Mede-organisator Hilde Couperus

Mehrshad: “Amsterdam bracht ons samen, gaf ons een veilige plek en de kans onze dromen te volgen. Het is belangrijk iets terug te geven.”

Wat kunnen we op 18 mei, op de avond van de MIM-fundraiser, verwachten?
Mehrshad
: “Het draait om muziek en kunst. Iedereen kan een kaartje kopen voor het event, waarvan de complete opbrengst naar het goede doel gaat. In het Westergastheater is een podium waar we een groot feest organiseren met bekende en onbekende dj’s uit Nederland, Londen en Berlijn. Daaromheen zijn verschillende exposities van kunstenaars. Daar zitten mensen tussen die nog studeren, maar ook een aantal beroemde kunstenaars. We gaan van start met een openingsact, dan kun je genieten van ballet, opera en contemporary performances, daarna gaan we feesten.”

Aala: “We willen een platform geven aan zowel grote namen, als nieuwe talenten. Mensen die nog niet de kans hebben gekregen zichzelf te laten zien. Ik exposeer op 18 mei voor de eerste keer mijn kunstwerken. Dat zijn drie schilderijen en een film.”

Alaa Ammar
Kunstenaar Alaa Ammar

Hoe belangrijk is het dat dit door queer mensen zelf wordt opgezet?
Aala: “Dat is uniek en heel belangrijk. We laten zien dat we er echt mee bezig zijn en dat we dankbaar zijn voor de kansen die wij hebben gekregen. Door het UAF kan ik komend jaar aan de Gerrit Rietveld Academie studeren.”

Movement in Motion (MIM): A Queer Fundraiser for the Benefit of Refugees, vindt op 18 mei plaats het Westergastheater in Amsterdam. Tickets vind je hier, meer informatie over de line-up hier. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel.

Volg je ons al op Instagram?

Artikelen in dezelfde serie - Nachtvlinders

In memoriam: Jan Kuipers, ex-eigenaar gaysauna Thermos (1942 - 2021)

“Ik vind het heerlijk om als eerste dj het podium te betreden”

“Voor mij is Conchita geen vrouw meer”

“Ik moest DiVine naar een hoger level tillen”

Thijs Weijland over het succes van The G-Team en zijn solo toekomst

“Twee dagen nadat ik protesteerde voor homorechten werd ik op straat aangevallen”

“Ik benadruk de mannelijkheid van mijn lichaam met drag”

“Toen ik jonger was, kreeg ik voor kerst een boekje met kortingsbonnen!”

“Draag make-up en stap op je fiets: het is tijd onszelf te laten zien op straat”

“Ik wil mensen een reden geven om weer uit te gaan”

“We gaan niet meer naar de gaybar om andere homo’s tegen te komen”

“Ik ben er klaar voor mijn nek uit te steken voor de jongere generatie”

“Ik voelde mezelf altijd een outsider. De creatieve zwarte homo van het dorp”

"Er moet veel meer keuze zijn in het Amsterdamse nachtleven"

Monique de la Fressange werd bedreigd en geslagen na een optreden

“Ik wil niet aangegaapt worden als ik over straat loop in drag”

Diëgo vierde Pride met zijn moeders

"Er is een reden dat de ballroom scene groeit, het is nodig"

"We moeten ons podium heel serieus nemen"

Club NYX geeft zelfverdedigingslessen aan homo’s

"Drag is voor mij een soort therapie"

“Ik herkende mezelf niet in het Amsterdamse nachtleven”

“We moeten eropuit, onszelf laten zien en acceptatie afdwingen”

“Mensen zien mij als heel vrij, maar ik ben niet vrij: jullie zijn gevangen”

"Als dragqueen ben je een veredelde clown"

“Ik zou het saai vinden om alleen een man of een vrouw te zijn”

“Ik hoop dat mensen geïnspireerd raken als ze mij zien”

“De meeste homo’s zijn beschadigd, ze hebben allemaal een verhaal”

's Lands bekendste tatoeëerder Henk Schiffmacher over gays en tattoos

Een openhartig gesprek over overgewicht met Lady Galore

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau