Het COC heeft Rainbowvote.NU gelanceerd, de LHBTQ-kieswijzer voor de Europese verkiezingen. Op de website vinden kiezers partijstandpunten over LHBTQ-kwesties, ‘regenboogkandidaten’ en een videoverslag van COC’s Europese verkiezingsdebat.

Negen partijen
Op Rainbowvote.NU presenteren negen partijen hun LHBTQ-standpunten. Het gaat om D66, CDA, VVD, SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS en Volt. Ook Forum voor Democratie, PVV, ChristenUnie-SGP, DENK en andere partijen waren uitgenodigd om hun standpunten kenbaar te maken, maar gaven aan die oproep geen gehoor.

Uit de kieswijzer blijkt dat de deelnemende partijen het er grotendeels over eens zijn dat de EU meer werk moet maken van LHBTQ-emancipatie, de aanpak van geweld tegen LBHTI’s en erkenning van het opengestelde huwelijk.

Onenigheid over asielbeleid
Minder overeenstemming is er over het Europees asielbeleid: VVD, CDA en 50PLUS vinden dat de EU vluchtelingendeals mag sluiten met landen als Egypte, terwijl LHBTQ’s en andere minderheden daar vervolgd worden. De andere deelnemende partijen willen zulke deals juist niet. Alle partijen behalve het CDA vinden dat de EU meer sanctiemogelijkheden moet krijgen om op te treden tegen EU-landen die (LHBTQ-) mensenrechten schenden. Het CDA wil dat de categorie geslacht op het Europese identiteitsbewijs blijft staan, de andere partijen vinden dat die moet worden verwijderd.

Regenboogkandidaten
Op Rainbowvote.NU hebben 33 deelnemers aan de Europese verkiezingen een profiel aangemaakt als ‘regenboogkandiaat‘. Regenboogkandidaten zijn zelf LHBTQ en/of willen zich de komende periode in het Europese Parlement inzetten voor LHBTQ-acceptatie. Onder hen Emma Laurijssens van Engelenhover (D66, plaats 15), de eerste openlijke transgender persoon ooit die op Rainbowvote.NU een profiel aanmaakte voor de Europese verkiezingen.

Lijsttrekkersdebat
Tenslotte vinden belangstellenden op Rainbowvote.NU een videoverslag van COC’s Europese Lijsttrekkersdebat dat op 5 april plaatsvond in Utrecht. Partijen debatteren daarin over zaken als de aanpak van geweld, asielbeleid en optreden tegen schending van LHBTQ-mensenrechten in de EU.

Bekijk de Kieswijzer op Rainbowvote.NU.