Sinds 2010 houdt de LHBT+ televisiezender OUTtv (te bekijken in de Benelux, Scandinavië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Canada) elk jaar een grote online poll waarbij kijkers uit heel Europa kunnen voorspellen wie volgens hen het Eurovisie Songfestival wint. Dit jaar deden ruim 5.000 mensen dat, bijna 1.000 stemmers meer dan vorig jaar. De winnaar van de OUTmusic Award wist tot op heden, op Italië in 2017 na, altijd een top drie positive in de finale te behalen.

Overtuigende meerderheid
Jens Geerts van OUTtv heeft in Tel Aviv de OUTmusic Award 2019 uitgereikt aan Duncan Laurence. Zijn lied ‘Arcade’ gaat volgens de kijkers van OUTtv dit jaar het Eurovisie Songfestival winnen. In de poll won Nederland met een overtuigende meerderheid, gevolgd door Zwitserland, Italië, Zweden en Noorwegen.

'Duncans eerlijkheid is moedig'
“Zijn populariteit is mede te danken aan het feit dat Duncan heel open is over zijn geaardheid”, zegt Jens Geerts. “Het Songfestival kent naast heel wat LHBTQ fans, ook veel LHBTQ artiesten. Toch durven de meesten daar niet zo openlijk over te praten, uit angst om stemmen of zelfs hun zangcarrière te verliezen. Door van zijn relatie met een andere man een normale zaak te maken, doet Duncan iets uiterst zeldzaams op dit Songfestival. Die eerlijkheid is moedig en geeft andere artiesten hopelijk ook de kracht om toch iets meer zichzelf te durven zijn,"

'Mijn vriend is het belangrijkst'
Duncan zelf laat weten vereerd te zijn met zijn allereerste award: "Ik heb er geen woorden voor. Op deze award ben ik uiterst trots. Ik herinner me nog wel het interview waarin Jens aan me vroeg wie de belangrijkste persoon voor me is en dat is daadwerkelijk mijn vriend, maar dat ik daardoor mensen een hart onder de riem steek om meer zichzelf te durven zijn, daar stond ik op dat moment niet bij stil. Ik hoop dat meer mensen het vanaf nu normaal vinden om ervoor uit te komen een vriend of vriendin te hebben. De award zet ik voorlopig op mijn nachtkastje in mijn hotel en krijgt daarna een mooi plekje bij mij thuis." Nederland won vier keer het festival. De laatste keer was in 1975 met het liedje 'Ding-a-dong' van Teach-In.

Tel Aviv Calling
Iedere werkdag om 22u brengt OUTtv verslag uit van het Eurovisie Songfestival in het programma Tel Aviv Calling. Hierin zal ook de overhandiging van de OUTmusic Award aan Duncan te zien zijn, inclusief het volledige interview.