Column

Help Duncan aan een overwinning

Handige overwinningstips!

18 mei 2019, Martijn Tulp, 2 minuten

Vanavond is het eindelijk zo ver: dan is de finale van het Eurovisie Songfestival, en onze Duncan wordt nog steeds als winnaar getipt. Redacteur Martijn zette een tweetal belangrijke tips uiteen, waarmee iedereen een steentje bij kan dragen om Duncan aan die felbegeerde overwinning te helpen.

Het is ein-de-lijk weer tijd voor het evenement dat ik altijd het ‘gay EK’ noem. We zijn dan wel geen voetbalhooligans, dus we gaan niet massaal naar het Museumplein om het Stedelijk Museum te vernielen en rookbommen af te steken, en er stond gisterennacht ook niemand vuurwerk af te steken bij het hotel waar de Australische en Zweedse delegaties overnachten. Maar toch is het Songfestival voor ‘ons soort volk’ minstens net zo belangrijk als een internationale voetbalwedstrijd. En voor het eerst in jaren maken we écht kans om te winnen. We moeten hem eigenlijk alleen nog even inkoppen.

En dat kunnen we als volgt doen:

App je vakantieliefdes

Een goede buur is leuk, maar in dit soort situaties heb je meer aan een verre vriend! Toen het vorig jaar ging tussen Cyprus en Israël, en het er écht om spande, stroomden nét na het laatste optreden de Whatsapp-berichtjes een voor een binnen. Israëlische vrienden, scharrels, een soort ‘wij zouden totaal een relatie met elkaar hebben als we niet 3.000km uit elkaar woonden’-jongen, en zelfs iemand waar ik in Tel Aviv één keertje een zeer ondermaatse date mee had, stuurden allemaal ongeveer hetzelfde berichtje: “Hey how are you? VOTE FOR ISRAEL!”. Ik ben de kwaadste niet, dus ik stémde op Israël. En Israël won. Mede dankzij míjn eigen stem. En denk erom: Jon Ola Sand, mister Eurovision himself, zei over de eerste halve finale dat het maar 2 punten scheelde tussen de #10 en #11 van de eerste halve finale. Dus echt elke stem telt.

Die ene uitwisselingsstudent uit Roemenië telt ook.

Dus denk nog even goed terug aan die vakantie op Kreta, dat lange weekend in Parijs, die ene maand dat je dacht ‘misschien vind ik mezelf wel in Barcelona!’ en die keer dat je voor je werk op reis moest naar een grimmige stad in Servië. Wiens telefoonnummer heb je nog? Met wie heb je allemaal gescharreld? Stuur die vanavond een appje en spoor ze aan om op Duncan te stemmen! Schroom niet, het is for the greater good. En die ene uitwisselingsstudent uit Roemenië telt ook. App er lekker op los! Misschien gaat het nét iets te ver om op datingapps te zoeken op jongens in deelnemende landen, en die óók aan te sporen om op Duncan te stemmen, maar ik ben echt de laatste die je tegenhoudt.

Zorg dat iedereen in Nederland op een laag scorende inzending stemt

Ja, die jongen uit Frankrijk heeft een hoge gunfactor, we willen (bijna) allemaal wel seks met die hunks uit Zweden en Azerbeidzjan, en het nummer van Australië is de ultieme Songfestivalact, maar dat is vanavond allemaal bijzaak. Nederland moet winnen! Dus stem op een van deze 5 landen, die never nooit niet gaan winnen: Duitsland, Israël, Albanië, Wit-Rusland of Estland.

Let op: níet stemmen is hierbij geen goed idee, want het gaat bij de verdeling van de publieksstem om percentages, en hoe kleiner de brokjes van Duncans grootste concurrenten zijn, hoe beter.

Eurovision 2020 in de tuin van Valentina Monetta in San Marino
Bron: Reddit

En denk niet: “ik stem wel op IJsland of San Marino, want die zijn zó belachelijk, daar stemt niemand op”. Er is namelijk (vooral op Reddit) een heel leger dat klaarzit om óók op de verschrikkelijke inzendingen van IJsland en San Marino te stemmen. Ik las gisteren nog een post van iemand op Reddit die schreef: “Ik zit al een uur op Google Maps heel San Marino af te struinen, op zoek naar een geschikte locatie voor het Songfestival volgend jaar. Ik denk dat het de achtertuin van Valentina Monetta moet worden!” Dus hoort zegt het voort: stem níet op IJsland of San Marino, maar wél op Duitsland, Israël, Albanië, Wit-Rusland of Estland.

Veel kijkplezier allemaal! En fingers crossed.

Foto: Andres Putting

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau