De Queer Boekentips van Thomas Olde Heuvelt

“Het boek druipt zó van het sarcasme dat je moet oppassen dat het niet uit je vingers glipt”

19 mei 2019, Winq redactie, 2 minuten

Stephen King noemde zijn vorige boek Hex ‘briljant’, afgelopen mei kwam Thomas Olde Heuvelt met opvolger Echo, met een gay personage in de hoofdrol. Vandaag deelt Thomas zijn Queer Weekendtips.

Clive Barker - De Boeken van Bloed

Clive Barker ken je, mits je van horror houdt, van Hellraiser. In de jaren ’80 brak hij door toen Stephen King zijn lijvige verzamelwerk van korte verhalen, getiteld The Books of Blood, aanprees als “the future of horror”. Bekend verhaal voor mij - en als mij een carrière als die van Barker staat te wachten zou ik ervoor tekenen. In dit boek staan een stuk of dertig verhalen die altijd weer een paar stappen voorbij je voorstellingsvermogen gaan - zo origineel en duister zijn ze. In veel ervan spelen homoseksuele personages een hoofdrol. ‘Varkensbloedblues' is mijn favoriet, over een bewaker die komt werken op een instituut voor criminele jongens en ontdekt dat men gelooft dat een vermist kind voortleeft in een enorme zeug...

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V. - 782 pagina’s

Will Davis - My Side of the Story

Zelden heb ik zo veel gelachen met een boek als toen ik dit las. De 16-jarige Britse Jaz vertelt zijn coming-of-age verhaal over zijn disfunctionele ouders (vreemd genoeg ongescheiden), oerbrave zusje (de non), beste vriendin (Al, wel-of-niet lesbisch), grote liefde (Jon, ontmoet in een gaybar, maar alles gaat hopeloos mis, om te beginnen dat-ie zich moet voordoen als meerderjarig) en kat (Bilbo) op hilarische wijze. Het druipt zó van het sarcasme dat je moet oppassen dat het boek je niet uit je vingers glipt.

Bloomsbury - 256 pagina’s

Will Davis

Neil Gaiman - American Gods

Prachtig boek, misschien wel een van de beste ooit geschreven. Hoe het Amerikaanse continent werd gevormd door immigranten die hun oude goden meenamen, en die daar in de steek lieten voor de moderne goden van de technologie en internet. Letterlijk, in dit geval - Wodan, Isis, de Jinn en Mad Sweeney zijn in oorlog tegen de goden van het asfalt en de vooruitgang. De scène waarin een Arabische man na 9/11 in New York in een taxi stapt die wordt bestuurd door de Jinn, en zij samen de liefde bedrijven, is pure schoonheid.

Boekerij - 720 pagina’s

“Een fantastisch boek over een high-school shooting, een onderwerp dat in Amerika liever gemeden wordt”

Chuck Palahniuk - Lullaby

Chuck Palahniuk is een Amerikaanse cultschrijver van onder andere Fight Club. Hij shockeert en hij brengt je aan het huilen van het lachen tegelijkertijd. Het is een schrijver met zo’n unieke stem, dat als je één zin leest, je weet dat hij die heeft geschreven. Bovendien is hij queer en druipen zijn boeken van de - wederom vaak shockerende - seksualiteit. Lullaby (vertaald als Wiegenlied, maar lees ‘m in het Engels) gaat over een journalist die per ongeluk een massavernietigingswapen wordt als hij een magisch wiegenliedje in z’n hoofd krijgt, waarmee je mensen kunt doden. Hij verliest de controle, terwijl hij op een queeste door de VS probeert alle exemplaren van het boek waarin het is gepubliceerd, te vernietigen. Fantastisch en wervelend geschreven. (Als drag meer je ding in, lees dan Palahniuk Invisible Monsters).

Random House UK - 260 pagina’s

Chuck Palahniuk - Lullaby

Marieke Nijkamp - 54 Minuten

Er zijn niet zoveel Nederlandse auteurs succesvol in de VS, maar mijn collega Marieke is dat wel, en daarom even een shout-out voor haar. Haar Young Adult-roman 54 Minutes bestormde de New York Times bestsellerlijst en een paar honderdduizend Amerikaanse tieners kunnen ervan getuigen dat dat volkomen terecht is. Een fantastisch boek over een high-school shooting, een onderwerp dat in Amerika liever gemeden wordt (dus doen wij Nederlanders het wel!). Twee van de hoofdrolspelers vormen bovendien een lesbisch setje.

HarperCollins - 320 pagina’s

Meer lezen over Thomas Olde Heuvelt? Check dan dit interview: Thomas Olde Heuvelt kiest voor gay hoofdpersonage in nieuw boek

Volg je ons al op Instagram?

Artikelen in dezelfde serie - Queer Boekentips

De Queer Boekentips van Splinter Chabot

Winq tipt: drie nieuwe regenboogboeken

De ultieme queer boekenlijst

De Queer Boekentips van Mirella van Markus

De Queer Boekentips van Kevin Hassing

De Queer Boekentips van Pim Lammers

De Queer Boekentips van Edward van de Vendel

De Queer Boekentips van Maurits de Bruijn

De Queer Boekentips van Marten Mantel

De Queer Boekentips van Hinke van Abbema

De Queer Boekentips van Saskia De Coster

De Queer Boekentips van Hanna Bervoets

De Queer Boekentips van Anne Glerum

De Queer Boekentips van Flo de Goede

De Queer Boekentips van Alex Bakker

De Queer Boekentips van Ype Driessen

De Queer Boekentips van Linda Duits

De Queer Boekentips van Ted van Lieshout

De Queer Boekentips van Micha Meinderts

De Queer Boekentips van Boris Dittrich

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 120

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau