Winq ♥ Van Manen, Forsythe, Arqués

Drie generaties, drie premières bij Het Nationale Ballet

05 juni 2019, Winq redactie, 2 minuten

In het kader van Holland Festival 2019 presenteert Het Nationale Ballet van 14 t/m 30 juni premières van drie generaties choreografen in het programma Van Manen, Forsythe, Arqués.

In het laatste balletprogramma van dit seizoen beleven de nieuwe werken van choreografen William Forsythe (Pas/Parts 2018) en Juanjo Arqués (Ignite) hun Nederlandse première. Ook nieuw voor het repertoire van Het Nationale Ballet is Kleines Requiem, een stuk van Nederlandse meesterchoreograaf Hans van Manen.

Pas/Parts 2018

In 1999 creëerde William Forsythe met Pas/Parts een van de laatste grootschalige balletten voor het Parijse Operaballet. Vorig jaar presenteerde hij een vrijwel volledig vernieuwde versie; het origineel was naar eigen zeggen bij nader inzien bij vlagen 'onnodig modern'. Pas/Parts 2018 is nu voor het eerst in Nederland te zien. Typerend zijn de witte belichting op een wit decor en de elektronische muziek van Thom Willens, waarin Forsythe verwijst naar de Renaissance.

Pas Parts 2018 – William Forsythe © Rosalie O’Connor
Pas Parts 2018 – William Forsythe © Rosalie O’Connor

Ignite

Dit ballet creëerde Juanjo Arqués speciaal voor Het Nationale Ballet, in samenwerking met Birmingham Royal Ballet. Hij liet zich inspireren door The Burning of the Houses of Lords and Commons, een beroemd schilderij van romantische kunstschilder William Turner. Na de première in Birmingham vorig jaar oktober sleepte Ignite al twee nominaties binnen voor de prestigieuze Russische dansprijs Prix Benois de la Danse, ook wel bekend als ‘de Oscar van de dans’.

Ignite - Mathias Dingman ©Andrew Ross
Ignite - Mathias Dingman ©Andrew Ross

Kleines Requiem

Oorspronkelijk creëerde meesterchoreograaf Hans van Manen Kleines Requiem voor het Nederlands Dans Theater, in 1996. Hij zette dit ballet op het derde en vierde stuk van Henryk Górecki’s Kleines Requiem für eine Polka. Dit ballet is zowel troostend als somber en behandelt thema’s als eenzaamheid, afscheid en de dood. Het ballet verschijnt nu nieuw op het repertoire van Het Nationale Ballet.

Kijk voor meer informatie en kaarten op www.operaballet.nl.

Coverbeeld: © Joris Jan Bos voor Nederlands Dans Theater

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau