let's talk about sex

“Vlak voordat we seks wilden gaan hebben, snoof hij een lijn coke”

Jens (23) vertelt waarom hij er tussenuit kneep bij een date

Leestijd: 3 min

Drugs? Jens moet er niets van hebben. Toen een date vlak voor de seks coke wilde gebruiken, kneep hij er tussenuit. “Ik had geen idee wat voor effect dat spul op hem zou hebben."

“Rond mijn twintigste kwam ik uit de kast en begon ik mijn seksualiteit te ontdekken. Op een avond kwam ik via Grindr in contact met een jongen uit de buurt. Hij vroeg of ik langs wilde komen voor seks. Dat leek mij wel leuk. Vlak voordat ik zijn kant op ging, stuurde hij ineens dat hij al een hele fles wijn had gedronken. Raar, dacht ik. Waarom drink je een hele fles wijn net voor een date?

Eenmaal bij hem thuis kletsten we eerst wat over zijn huis; hij woonde op een woonboot. Later werd het steeds gezelliger. We stapten samen onder de douche en belandden vervolgens op bed. Vlak voordat we seks wilden gaan hebben, zei hij ineens dat hij drugs wilde nemen. Dat vond ik net zo raar als die fles wijn. Ik zei dat ik daar geen zin in had, maar hij pakte alsnog wat hij nodig had en snoof een lijn coke.

Ik besloot meteen weg te gaan. Ik had nog niet zo vaak seks gehad en ik had geen idee wat voor effect dat spul op hem zou hebben. En al helemaal niet op de seks die we zouden gaan hebben. Ik was bang dat hij ineens heel ruw te werk zou gaan of me zou dwingen tot seks zonder condoom.

“ik wilde geen seks zonder condoom, maar in de flow vergaten we het”

Ondanks die onprettige ervaring, bleef ik met vreemde mannen afspreken via Grindr. Van drugs blijf ik nog altijd weg, al gebruik ik inmiddels wel regelmatig poppers tijdens de seks. Die vind ik onschuldiger. Bij coke en xtc weet ik niet of mensen zichzelf blijven, bij poppers wel. Daarbij zijn poppers meestal na een halve minuut al uitgewerkt.

Wel heb ik vaak seks zonder condoom gehad, dat begon steeds meer aan met te knagen. Ik herinner me nog een date waar ik onveilig mee nukte. Ik wilde wel een condoom gebruiken, maar in de flow vergaten we het simpelweg. Hij wist niets van mij en ik niets van hem. Toen ik thuis kwam, had ik heel veel spijt dat ik hem in mij had laten klaarkomen. Ik wist ook helemaal niet wat de mogelijke gevolgen konden zijn. Pas toen ik online op onderzoek uitging ontdekte ik dat er een kans bestond dat ik hiv had opgelopen en een leven lang pillen zou moeten slikken.

Ook al zei de jongen in kwestie dat hij hiv-negatief was, besloot ik de dag erna toch naar de GGD te gaan. Daar kreeg ik een PEP-kuur voorgeschreven: een behandeling van vier weken met hiv-medicatie, die de kans op een infectie verkleint. Ik denk dat de GGD-arts me die kuur voorschreef omdat ik erg angstig overkwam. Ik was ook best zenuwachtig toen ik de PEP-kuur eenmaal ging afhalen bij de apotheek. Ik was bang voor hun oordeel. Achteraf gezien nergens voor nodig natuurlijk, ik werd heel precies als iedere andere cliënt behandeld. Gelukkig had ik tijdens de PEP-kuur niet veel last van bijwerkingen, maar het heeft me wel aan het denken gezet.

Een paar maanden later had ik opnieuw onbeschermde seks, maar dit keer omdat het condoom scheurde tijdens de seks. Ik denk dat het kwam omdat mijn sekspartner best heftig met mij tekeer ging. We hadden bovendien niet genoeg glijmiddel gebruikt. Direct daarna heb ik bij de GGD gevraagd of ik in aanmerking kwam voor hiv-preventiemiddel PrEP. Zo slik ik nu sinds februari PrEP en daardoor heb ik een stuk meer rust als ik toch een keer onveilige seks heb na een avondje uit, of als een condoom scheurt. Ik probeer er altijd op te letten een condoom te gebruiken, PrEP beschermt me immers niet tegen andere soa's. Aan mijn seksleven is niet veel veranderd, maar de angst voor hiv is enorm afgenomen.”

In de serie Let’s Talk About Sex vragen we jongens en mannen hoe zij zorgen dat ze krijgen wat ze willen in de slaapkamer (of de badkamer, op de bank, de keukentafel, noem maar op). 

Illustratie: Hanna Whittle

Powered by Labrador CMS