“De traditionele Libanese barbecue herinnert me aan mijn thuisland”

Imad maakt een Libanese barbecue op de Big Green Egg

Leestijd: < 1 min

Winq nodigde vier lezers uit om samen met SVH-meesterkok Michèl Lambermon een ‘evergreen’ gerecht te bereiden. Horecamedewerker Imad (30) aan de beurt maakt een Libanese barbecue op de Big Green Egg.

“Toen ik nog in Libanon woonde, maakte mijn oma dit vaak. Op zon- en feestdagen kwam de hele familie, wel 75 mensen, bij haar in de tuin eten. Ik kookte in Libanon bijna nooit zelf, maar keek wel altijd gefascineerd mee bij mijn oma, moeder en tantes. Ik ben van huis uit gewend dat er altijd eten was, en dat mensen altijd mee konden eten.

Sinds ik in Nederland woon, kook ik heel vaak en met plezier. Ik eet zelden een diepvriespizza, dan maak ik liever snel iets simpels. Er komt vaak een grote vriendengroep eten. Vorige week heb ik nog voor tien vrienden gekookt, dan ben ik al vanaf ‘s ochtends vroeg in de weer.

Imad met SVH-meesterkok Michèl Lambermon
Imad met SVH-meesterkok Michèl Lambermon.

Zeker bij Libanees eten is veel voorbereiding nodig: vlees wordt lang gemarineerd en voor een gerecht als tabouleh moet je héél veel verschillende ingrediënten hakken. Ik kook liever from scratch, en leg van bepaalde sauzen ook wel een voorraadje aan om als basis te gebruiken.

Mijn neef komt regelmatig over uit Libanon, ik vraag hem altijd om kruiden en specerijen voor me mee te nemen. Sommige dingen kun je in Nederland niet krijgen, of zijn hier veel duurder.

De traditionele Libanese barbecue herinnert me aan mijn thuisland. Het is gebruikelijk dat je uitdeelt: je neemt een stokje waar iedereen een stukje vlees af plukt.”

Hoe maak je thuis een Libanese barbecue op de Big Green Egg?

Ingrediënten
(voor 4 personen)

  • 1 kilo biefstuk in stukjes (meld aan de slager dat je het vlees wil barbecuen, zodat hij je vlees geeft dat malser blijft)
  • Sumak
  • 3 grote paprika's (groen, geel en rood)
  • 1 kilo kipfilet
  • 5 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels azijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3 theelepels gemengde kruiden (gember, witte kruiden, paprika, nootmuskaat)
  • 0,5 teentje knoflook, gekneusd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 500 gram gehakt
  • 1 pluk peterselie
  • 200 gram uitjes, fijngehakt
  • Zout en peper
  • Satéprikkers 

Laat de satéprikkers eerst in water weken zodat ze niet aanbranden. Rijg de stukjes biefstuk aan een satéprikker en wissel om en om af met de gele, groene en rode paprika. Doe dit ook met de kipfilet. Voor het gehaktmengsel kun je het best twee satéprikkers gebruiken, wat gehakt nemen en dat om de twee stokjes heen kneden tot een soort worst. Door twee stokjes te gebruiken, voorkom je dat het gehakt tijdens het grillen van het stokje valt.

Michèl: “Voor bereiding op een Big Geen Egg, verwarm je deze, met Cast Iron Grid (grilrooster), tot 200 graden. Leg de stokjes er vervolgens op en gril 4 tot 6 minuten. Normaliter gebruik je hier platte ijzeren spiesjes, het is dus een onwijs goeie tip van Imad om twee satéprikkers te gebruiken – een handige oplossing als je de ijzeren spiesjes niet hebt.”

Meer info over koken met de Big Green Egg? Kijk dan op Biggreenegg.nl.

Fotografie: Francisco Paramos

Powered by Labrador CMS