“Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat ik niet kook”

Bas maakt beef short ribs op de Big Green Egg

11 juli 2019, Martijn Tulp, 3 minuten

Winq nodigde vier lezers uit om samen met SVH-meesterkok Michèl Lambermon een ‘evergreen’ gerecht te bereiden. Personal assistant Bas (58) maakt beef short ribs op de Big Green Egg.

“Ik kom uit een horecafamilie, en heb twee jaar lang 25 kilo pasta per dag gedraaid bij een Italiaan. Iedereen zegt: ‘Je zou een restaurant moeten beginnen!’ Daar begin ik niet meer aan. Als ik kook, zet ik m’n verstand op nul en ga ik lekker aan de slag. Mijn moeder komt eens in de week eten, en ik kook een keer per week voor mijn vader.

Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat ik niet kook. Heel af en toe koop ik een basispizza, maar dan beleg ik hem zelf met extra dingetjes. Ik woon vlak bij de Sligro, dus daar doe ik vaak boodschappen. Het enige nadeel is dat ze er zoveel hebben dat ik altijd te veel meeneem.

Bas aan het werk op de Big Green Egg
Bas aan het werk op de Big Green Egg.

Eens in de twee weken komt een vriend van me eten, dát is voor mij de perfecte gelegenheid om nieuwe gerechten uit te proberen. Ik werk ook aan een kookboek, waarin ik de favoriete gerechten van mijn partner, modeontwerper Addy van den Krommenacker, wil vastleggen. Ik ben er al een tijdje mee bezig, maar nu heb ik een stok achter de deur: hij wordt volgend jaar zeventig en dan wil ik dat het boek klaar is.

Dit gerecht maak ik normaal gesproken in de oven, want als ik barbecue, beginnen de buren te klagen. De Big Green Egg rookt in principe niet, dus dat is een mooi alternatief.”

Hoe maak je thuis beef short ribs op de big green egg?

Ingrediënten
(voor 4 personen)

 • 1 kilo Australische short ribs
 • 1 kilo zoete aardappels
 • Knoflook
 • Tijm
 • Rozemarijn
 • Organo
 • Zout en peper
 • Peterselie
 • Groene asperges
 • Cherrytomaten
 • Gemengde bospenen

Bereiding:
Marineer de short beef ribs met knoflook, tijm, rozemarijn, oregano, zout en peper. Laat acht tot tien uur langzaam garen in de Big Green Egg of oven op 80 tot 90 graden. Als je de short ribs in de oven verwarmt, kun je ze het best afdekken met aluminiumfolie.

Schil voor de zoete aardappelpuree de aardappelen, snijd ze in stukken en kook zeven à tien minuten. Daarna stampen en gepofte of gegrilde knoflook toevoegen met een beetje olijfolie en peper en zout. Schil de asperges, was de bospenen en blancheer beide. Gril samen met de cherrytomaatjes. Voor de gremolata meng je de gehakte peterselie, de schil van een biologische citroen (zonder chemisch waslaagje) en knoflook. Dit is lekker fris om over het vlees te strooien.

Michèl: “Steek voor bereiding op een Big Green Egg de houtskool aan en verwarm met convEGGtor en rooster tot 90 graden. Plaats de short ribs op het rooster en gaar langzaam in de EGG. Dit duurt ongeveer 8 tot 10 uur. De shortribs zijn klaar wanneer het vlees van het bot afglijdt. De asperges en tomaten gril je op het grilrooster, evenals de zoete aardappels. Deze kun je ook poffen op de Big Green Egg met een indirecte opstelling. Dit gerecht is uitermate geschikt om op de Big Green Egg te bereiden, gezien het een lange bereidingstijd heeft en je geen vocht wil verliezen. ”

Meer info over koken met de Big Green Egg? Kijk dan op Biggreenegg.nl.

Fotografie: Francisco Paramos

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau