Hyde Park is het perfecte alternatief voor de overkookte Amsterdamse woningmarkt

Leestijd: < 1 min

Pal naast Hoofddorp Centraal werkt toparchitect Winy Maas met zijn bureau MVRDV (bekend van de Rotterdamse Markthal) aan een woonwalhalla voor wie de Amsterdamse drukte en prijzen niet (meer) ziet zitten. “Menselijkheid en community-gevoel staan in dit project voorop.”

Een elevator pitch: wat maakt een woning in Hyde Park zo aantrekkelijk?
“De regio Amsterdam hapert in het voorzien in voldoende woonruimte, terwijl in de omliggende regio allemaal mooie kansen liggen om aan die woonwens tegemoet te komen. Hyde Park is perfect voor wie Amsterdam te duur of te druk vindt, maar wel waarde hecht aan een stedelijke sfeer en goede ligging. De woningen in Hyde Park zijn relatief betaalbaar, liggen pal naast het station van Hoofddorp en je bent maar vier minuten verwijderd van Schiphol. Het is ook geen kille torenconfiguratie of bungalowachtige laagbouw, maar middelhoogbouw bomvol groenvoorzieningen.”

Waarom is de keuze gevallen op Beukenhorst-West? Niet bepaald de meest florissante locatie. 
“Er is werk aan de winkel, daar ben ik het mee eens. Dit voormalige kantoorpark tussen het centrum en station van Hoofddorp is wat aarzelend op gang gekomen. Het verdient meer drukte en levendigheid en dat kan ook, mijns inziens. Er kan hier een heel prettig en eigen woon- en werkmilieu ontstaan. Het is rustig, ontzettend goed gelegen, heeft niet de hoogste bevolkingsdichtheid, maar wel veel stedelijke facetten.”

“Ik heb voor dit project jonge, moderne denkers aangetrokken. Mensen met een zekere brutaliteit”

Alles in Hyde Park draait volgens MVRDV om een communitygevoel. Hoe uit zich dat precies?
“Dat begint met de smalle straten in het ontwerp. Die verplichten fietsers, wandelaars en automobilisten om de ruimte te delen. Dat wordt aangevuld door de voorzieningen op de begane grond: van cafés tot lobby’s tot fitness. Elk blok bestaat uit meerdere ‘Hoofddorpse huizen’ met een trappenhuis – geen lange, onpersoonlijke galerijen dus. Ook heeft elk blok een collectieve tuin, die toegankelijk is vanaf de straat. Ten slotte hebben de huizen geen vlak dak, maar vormen ze een gezellig terrassenlandschap. Zo kun je bij wijze van spreken via het dak een kopje suiker vragen bij de buren. Uiteindelijk hoop ik dat de stedelijke community binnen Hyde Park zich ook mengt met die van de omliggende buurten om zo één Hoofddorpse gemeenschap te vormen.”

Ieder blok is ontworpen door een andere architect. Hoe kwam je tot deze namen?
“Ik heb jonge, moderne denkers aangetrokken. Geen gevestigde namen, maar mensen met een zekere brutaliteit, die de complexiteit van dit project aankunnen. Dat is gelijk goed zichtbaar in de eerste blokken die worden opgeleverd.”

Winy Maas - Barbra Verbij
Architect Winy Maas - © Barbra Verbij

Hyde Park wordt ook een bijzonder duurzaam project. Kun je een aantal features noemen?
“Deze wijk is sterk georiënteerd op het openbaar vervoer. Er is dus weinig ruimte voor auto’s: op straat noch in de parkeergarages. Daarmee volgen we eerder de Amsterdamse dan de Hoofddorpse norm. De smalle straten die ik eerder noemde, houden in de winter de warmte tussen de huizen goed vast. In de zomer zorgen ze juist voor voldoende schaduw. Een ecologische toepassing die gezien het opwarmende klimaat wat mij betreft in meer projecten toegepast mag worden. Ook belangrijk zijn de groene daken, die regenwater opvangen en gebruiken.”

Wat typeert jouw signatuur?
“Het groene en humane karakter. Ook zijn we bij MVRDV niet wars van verkeerskundige experimenten. De straten in dit ontwerp mogen dan smal zijn, je zult merken dat je zon en licht krijgt op precies de momenten dat je ze nodig hebt. Onze stedenbouwprojecten zijn altijd radicaal, extreem, karakteristiek en gebaseerd op doelstellingen als hypervergroening en -verbinding.”

Ben je compromisloos in dat radicale?
“Het woord radicaal ligt gevoelig in Nederland. In alles wat ik ontwerp, maak ik duidelijke keuzes. Ik wil dat mensen het karakter van onze projecten in één keer kunnen duiden en om dat te bereiken moet je niet te veel compromissen sluiten. Al wil ik natuurlijk voorkomen dat er een getto of monocultuur ontstaat. Met een mix van koop- en huurwoningen van verschillende prijzen en formaten en ontwerpen van verschillende architecten, bereiken we met Hyde Park allerlei woningzoekenden: van jonge gezinnen tot oudere koppels tot studenten. Het lijkt me supergaaf om in de regio Amsterdam meer van dit soort stedenbouwkundige vernieuwingen toe te passen die de omgeving complementeren.”

Coverbeeld: Block Kensington, door Barcode Architects.

Hyde Park gaat voorzien in een mix van drie- tot vierduizend huur- en koopwoningen. Kijk voor meer informatie op www.hydeparkishere.nl.

Powered by Labrador CMS