Column Pim Nugteren

Zijn alle homo’s islamofoob?

In vrijwel elke discussie over de islam komt naar voren dat het geloof homoseksualiteit niet goed zou keuren

Leestijd: < 1 min

Dat homo’s en de islam niet goed samengaan is een veel gehoord statement waar vrijwel iedereen het klakkeloos mee eens lijkt te zijn, maar is dat wel zo? En zo ja, waarom en waar komt het vandaan?

We begeven ons momenteel midden in de ramadan, de heilige maand binnen de islam. Veel van ons weten dit. Misschien wel omdat je zelf moslim bent en je wel of niet aan het vasten meedoet en anders weten we het wel doordat een vriend, kennis, buurvrouw of collega aan het vasten is. Toch lijkt dit de periode in het jaar te zijn waarin er de meeste schuring tussen moslims en niet moslims lijkt te ontstaan. Is het een gevolg van onbegrip? Waar je normaal nooit zo stil staat bij de verschillen word je er nu ineens elke lunch op kantoor mee geconfronteerd.

Ik heb hier zelf geen enkele last van. Wie mij een beetje goed kent weet dat in mijn leven de islam, sinds ik mijn vriend die moslim is leerde kennen, een belangrijke en vooral mooie rol speelt. Ik vond het dan ook niet meer dan normaal om al mijn moslim vrienden en kennissen een fijne ramadan te wensen via een Instagram Stories. Niet heel erg ‘in your face’, maar wel heel erg gemeend. Ik ontving enkel positieve reacties.

Mijn ogen werden geopend toen het Instagram account van de L’HOMO hetzelfde deed middels een post op hun tijdlijn. Dat account kreeg een golf aan haatberichten onder de post te verduren. Waarom was dit nodig, vroeg ik me af. Als van de totale Nederlandse bevolking zo’n kleine tien procent moslim is, dan zullen daar toch ook zeker wel homo’s tussen zitten?

Er wordt toch ook door jan en allemaal aan iedereen een fijne kerst gewenst in december?

Waarom mochten die door de L’HOMO dan geen fijne ramadan gewenst worden? Waarom mocht dat tijdschrift überhaupt de moslims, wel of geen homo, geen fijne ramadan wensen? Er wordt toch ook door jan en allemaal aan iedereen een fijne kerst gewenst in december? 

In vrijwel elke discussie over de islam komt naar voren dat het geloof homoseksualiteit niet goed zou keuren. Totaal los van het vraagstuk of het gros van de heteroseksuele atheïstische samenleving homoseksualiteit dan wel goedkeurt, staat het ook nergens concreet in de Koran genoemd (geloof me, ik heb hem van begin tot eind doorgespit). En dus kan ik niet anders dan concluderen dat deze aanname enkel en alleen gebaseerd wordt op het feit dat in veel landen waarin de islam het grootste geloof is een homo-onvriendelijke cultuur heerst. Maar is dit te wijten aan het islamitische geloof zelf? Of heeft dit eerder te maken met een culturele interpretatie daarvan? Ik denk het antwoord wel te weten, maar wees zeker vrij om hier het grijze gebied in te kiezen. Is dit reden om onze moslim-medemens geen fijne ramadan te laten wensen? Dat denk ik niet, en ik hoop ook zeker dat iedereen er net zo over denkt. Het klinkt in mijn oren vooral als een ver van mijn bed aanname, die eerder gebaseerd is op de vele oneliners die Geert Wilders de afgelopen jaren in de media deed, dan op werkelijk feitelijk onderbouwd onderzoek.

Ik ga deze maand in ieder geval één dag proberen mee te doen aan de ramadan. Wens jij me dan een fijne ramadan? Dan zal ik dat zeker waarderen. Doe je dat niet? Dan wens ik jou in december nog steeds een fijne kerst, maar laten we alsjeblieft niet gaan schelden. Want waar gaat het met de samenleving heen als dat de reactie is wanneer iemand een ander iets fijns toewenst.

Coverbeeld: Peter van der Wal

Powered by Labrador CMS