interview hoofdontwerper Samsøe & Samsøe

"Ik trek niemand de kleren van het lijf!"

Want dat zou te ver gaan...

31 mei 2019, Edwin Reinerie, 3 minuten

In 1993 openden broers Klaus en Preben Samsøe een kledingwinkel in de Latin Quarter van Kopenhagen. Inmiddels is die winkel uitgegroeid tot het wereldmerk Samsøe & Samsøe. 

Momenteel bevindt het ontwerpatelier zich in een oud, industrieel pand in het hart van Nørrebro, een levendige wijk van Kopenhagen. Het merk staat bekend om zijn Scandinavische design, met eenvoud en duurzaamheid als karakteristieke waarden. Wij spreken met Gitte Wetter Olufsen, hoofdontwerpster van de mannenkleding die haar collecties inspireerde op Miami in de jaren tachtig (deze zomer) en de Deense westkust (komende winter): ‘North Sea Nostalgia’.

Zomercollectie Samsøe & Samsøe.
Zomercollectie Samsøe & Samsøe.

Hoe spreek je Samsøe & Samsøe eigenlijk uit?
“Als ‘eu’. ‘Samseu en Samseu’.”

Wat moet ik mij eigenlijk bij Deense kleren voorstellen?
“Wij maken de basics maar ook de meer modieuze kleren. Bij ons krijg je het dus allebei. En natuurlijk is onze look Nordic, minimalistisch en Scandinavisch. Ik denk dat mannen er daarin het beste uitzien.”

En je vindt je inspiratie in…?
“Het Scandinavische design heeft veel overeenkomsten met design uit Tokio. Die stad is een van mijn favoriete plekken. Ik kom daar vaak, meestal twee keer per jaar. En Japanse mannen zijn fashionforward – hun oog voor detail en hun vaak bijzondere styling – dus voor mij is dat echt een plek om inspiratie op te snuiven. Maar ik kom ook graag bij concerten en probeer dan in die subcultuur weer nieuwe trends te vinden die ik kan gebruiken.”

Waar worden de kledingstukken geproduceerd?
“De productie vindt voornamelijk in China plaats, maar we maken sommige dingen ook in Europa: Turkije, Portugal en Italië. In die laatste twee landen produceren wij onze schoenen. Logistiek kan dit een nachtmerrie zijn, gelukkig zijn er collega’s die dat beter kunnen dan ik, haha.”

"Soms zie ik weleens mannen die misschien beter een ander merk hadden kunnen kopen"

Wie zie je graag in jouw ontwerpen terug?
“Soms zie ik mensen op straat lopen met iets aan, wat ik ontworpen heb. Dat is natuurlijk leuk, dat maakt mij trots. Ook zie ik weleens mannen die misschien beter een ander merk hadden kunnen kopen. Dan trek ik het niet van hun lijf hoor. Zo ver ga ik niet.”

Jammer.
“Dat zou een leuk gesprek worden. ‘Geef dat ding hier! En hier heb je je geld terug'!”

Zijn Europese mannen überhaupt geïnteresseerd in mode?
“Nee. Mannen kleden zich saai. Vaak in blauw or zwart of grijs. Echt jammer. Wij willen wel veranderen en meer kleur in de collecties brengen, maar de winkels kopen heel conservatief in."

Mogen mannen ook vrouwenkleren aan?
Wij hebben geen focus op gender in onze collecties. Soms kiezen meisjes onze mannenkleren en dat vind ik erg leuk.”

Zouden mannen ooit een mannenversie van een jurk gaan dragen?
“Euh, eh, euh, ik denk het niet. Daar zijn mannen veel te conservatief voor. Ik zal er in ieder geval niet eentje maken, want als ik dat wel zou doen, zouden ze mij hier aankijken alsof ik knettergek ben geworden. Wij zijn niet avant-garde genoeg.”

Zomercollectie Samsøe & Samsøe.
Zomercollectie Samsøe & Samsøe.

Hoe is het gesteld met de footprint van dit modeconcern?
“Wij doen veel om steeds minder rotzooi achter te laten in onze processen. Wij proberen een milieuvriendelijk merk te zijn. Maar we kunnen daar niet zo mee naar buiten treden omdat we nog lang niet alles voor elkaar hebben. Wij zijn er vijf jaar mee bezig geweest maar eindelijk is het nu zo ver dat al onze leveranciers voor ons biologisch afbreekbaar plastic gebruiken. Over een paar jaar moet alles sustainable zijn, zoiets duurt erg lang.”

Samsøe & Samsøe
Utrechtsestraat 34, Amsterdam
Meteen winkelen? Klik dan hier.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau