Geluidsoverlast, afval, commerciële activiteiten langs de grachten en in het water waarvoor geen vergunningen zijn verstrekt, boten die al ver voordat de botenparade begint liggen afgemeerd aan de route, boten die zodanig in de weg liggen dat de Parade met vertraging te kampen kreeg... De lijst irritaties rond de Canal Parade werd met de jaren steeds langer.

Vooraf een ligplaats kiezen
Een van de maatregelen die de organisatie samen met de gemeente Amsterdam heeft genomen, is het uitvaardigen van een Pride Vignet. Particulieren kunnen nu per zone een ligplaats uitkiezen en daarvoor een vignet aanschaffen voor een prijs die varieert van 35 tot 175 euro, onder meer afhankelijk van de grootte van de boot. Commerciële partijen kunnen ook een vignet kopen, maar deze worden beoordeeld door de organisatie van Pride Amsterdam, dat met deze acties de regie meer in handen wil krijgen.

Op zaterdag 3 augustus krijgen alleen boten met een vignet toegang, binnen een aangegeven tijdslot. Versterkt geluid en gebruik van muziekinstallaties aan boord is uit den boze. Ook vermeldt de website van Pride Amsterdam bij het bestellen van tickets over de dag zelf na het afmeren: “Schenk jouw passagiers nog even geen alcohol, de dag is nog lang!”

Huisregels
En verder vraagt de organisatie van Pride Amsterdam: “Gooi niks naar de boten en spuit ook niet met water. Spring niet in het water en ga ook niet zwemmen.” En na de Canal Parade blijven hangen is ook niet de bedoeling: “Dat was alweer de laatste boot, snel de trossen los want daar moeten we tot aan de eerste zijgracht achteraan varen.”

Verder is het niet toegestaan boarding tickets te verkopen voor je eigen boot.

Lees hier de algemene voorwaarden en huisregels. En kijk hier of er nog Pride Vignetten verkrijgbaar zijn.