Nachtvlinder

“Ik vind het heerlijk om als eerste dj het podium te betreden”

Italodisco dj Maxime Duvall

03 augustus 2019, Roel Janssen, 4 minuten

Italodisco viert hoogtijdagen: zelfs Kylie Minogue en Dua Lipa brengen Italo-remixen uit. Multitalent en Italo-pionier Maxime Duvall organiseert al jaren het succesvolle feest Disco Total. Tijd voor een gesprek.

Disco Total organiseerde je altijd in de OT in Amsterdam-West, sinds kort ben je naar de Melkweg gegaan. Waarom?
“Daar zit een plan achter. Daardoor wordt Disco Total professioneler en kan ik grotere namen uitnodigen. Je zou denken dat iedere homo het leuk vindt, Disco Total is een soort Songfestival, maar dat is niet zo. De mensen die naar Disco Total komen zijn scharrelhomo’s. Mensen die vroeger naar de RoxY gingen.”

Dat moet je even uitleggen.
“De RoxY was een legendarische Amsterdamse club uit de jaren tachtig. Mensen die niet 24/7 bezig waren met ‘gay’ dingen, zoals je in Amerika wel eens ziet. Daar gaan sommige homo’s naar een gay barber, een gay bakker én gay feestjes. Het tegenovergestelde waren de scharrelhomo’s die zich niet zo lekker voelde in de restrictie alleen ‘gay dingen’ te doen. Die gingen naar de RoxY en daar was ik er een van.”

En nu de RoxY tot het verleden behoort en jij als nachtvlinder, zanger en dj werkte, organiseer jij het zelf?
“Ik wilde een feest organiseren waar ik zelf naartoe zou gaan. Italo was heel groot in de jaren tachtig in Den Haag en die mensen houden er nog steeds van. Kale mannen die naar Italo-feestjes gingen met een canvas tasje om de schouder en hun jas nog aan. Fascinerend vond ik dat. Er werd niet gedanst en als ik er doorheen liep ging niemand aan de kant. Ik begreep er weinig van, tot ik me besefte dat dit de mannen waren die altijd voor hun radio Italo aan het opnemen waren. Die wisten niet hoe je moest feesten.”

Disco Total
Foto: Peter van der Wal
Disco Total
Foto: Peter van der Wal

En dus leerde jij het ze?
“Ik heb ze naar Disco Total gebracht en ze zijn er nog steeds. Vaste plek: rechts voor de dj booth. Staan ze gewoon een beetje naar het podium te kijken. En genieten dat ze doen. De jas is inmiddels wel uit.”

Wanneer besefte je dat Italo (weer) een hit was?
“Dat is een beetje ontstaan. Ik werk al lang als dj en toen ik vroeger tijdens een set Italo draaide, gebeurde er niets.”

Niemand vond het leuk?
“Het is een beetje oompa loompa-muziek, maar ik probeerde er toch elke set een paar Italo-hitjes tussendoor te gooien. De mensen hadden zelf dan niet door dat ze aan het dansen waren op Fancy en Sabrina. Op een gegeven moment dansten zij wél op Italo en niet meer op andere muziek. Toen heb ik besloten zelf het Italo-feest Disco Total te organiseren.”

“Op Italo gaan mensen toch wel dansen”

Wie is jouw publiek?
“Mijn publiek is heel erg gemixt. Van de kale Hagenezen tot extravagante gays. De muziek is de bindende factor: het zijn allemaal mensen die van Italo houden.”

Je vertelde al eerder over een plan. Vertel!
“Ja, we zijn van de OT naar de kleine zaal in de Melkweg gegaan. In het najaar willen we de oversteek maken naar de grote zaal, heel spannend! Ik wil mensen er langzaam warm voor maken.”

Ben je niet bang dat het niet uitverkocht raakt?
“Dat is heel eng. Ik heb er slapeloze nachten van.”

En er komt een festival aan.
“Het toverwoord van dit jaar natuurlijk. Dat is op 10 augustus bij Bret, een pop-up containerbar bij Station Sloterdijk. Italo-held Fred Ventura is de headliner.”

Disco Total
Foto: Peter van der Wal
Disco Total
Foto: Peter van der Wal

Italo lijkt meer mainstream te worden. Met artiesten als Kylie Minogue en Dua Lipa die ook Italo-remixen uitbrengen.
“Klopt. Ik vind dat hartstikke leuk. Ik weet dat er veel mensen zijn die daarop tegen zijn, omdat het dan niet meer hip zou zijn, maar dat maakt mij niet uit: als het niet meer hip is heb ik nog steeds mijn vaste publiek. Er hoeven van mij niet per se nieuwe mensen bij te komen die alleen willen kijken.”

Je draait vaak aan het begin van de avond, een bewuste keuze?
“In tegenstelling tot veel andere dj’s doe ik dat inderdaad graag. Niets is vervelender dan als bezoeker een lege zaal binnenkomen en heel hard gedreun horen. Ik wil een sfeer neerzetten waarop je niet perse hoeft te dansen, maar waar het wel kan. Het grappige bij Italo is dat mensen toch wel gaan dansen. En voor andere dj’s is het ook fijn: ik draai vaak lange platen, waar je lekker met een waaier of plaat op kan wapperen. De volgende dj zet een hitje op, lekker makkelijk scoren, haha.”

Maxime Duvall zien en dansen op Italodisco? Dat kan op 10 augustus tijdens Maxime's festival bij Bret. 

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau