Vijftig jaar geleden werd er letterlijk gevochten voor gelijke rechten. Eens in de zoveel tijd viel de politie gelegenheden binnen waar gays, lesbiennes, biseksuelen en transgenders samenkwamen. Vijftig jaar geleden besloot men dat het genoeg was. Ze vochten terug en zo ging dit verzet de geschiedenis in als de Stonewall-rellen.

Jubileumjaar
Wereldwijd staan organisaties stil bij het jubileumjaar. Tijdens verschillende Prides wordt teruggedacht aan de rellen en wat deze hebben betekend voor de opkomst van de LHBTQ-rechtenbeweging.

In New York, de bakermat van die beweging, hebben verschillende organisaties zich gebundeld en samen met Google een monument opgericht. Het is een digitale extensie van het bestaande, fysieke Stonewall-monument.

Waar je ook bent, je kunt Stonewall Forever overal bekijken via je mobiel, laptop, computer of een augmented reality-app.

Belangrijk moment
Glennda Testone is directeur van het LGBT Community Center in New York. Zij vertelt aan USA Today: “Stonewall was een belangrijk moment in onze geschiedenis. Het is het begin van de hedendaagse beweging voor gelijke rechten. Het is een symbool voor LHBTQ-gelijkheid voor de hele wereld.”

Het digitale monument bestaat uit brieven, foto’s en getuigenissen van betrokkenen. Mensen kunnen hun eigen herinneringen aan de Stonewall-rellen toevoegen.

Documentaire
Naast een digitaal monument is er ook een documentaire gemaakt met de naam Stonewall Forever. Die bekijk je hier onder.