Amistead Maupin schreef zijn verhalen over de City lang voordat er een eerste serie kwam. De VPRO zond in het begin van de jaren negentig de twee seizoenen uit. Daarna volgden nog een aantal specials. Nu is er een compleet nieuw seizoen van de iconische serie, die vanaf 7 juni op Netflix te zien zal zijn.

Anna Madrigal
De serie draait om een groep vrienden die samen in en rond het huis aan Barbary Lane wonen. Hoofdbewoonster is de hippie Anna Madrigal (een rol van Olympia Dukakis), die in de nieuwe serie negentig jaar wordt. Ze krijgt bezoek van Mary Ann, die terugkeert naar Barbary Lane.

Anna draagt een donker geheim met zich mee, en haar samengestelde ‘familie’ moet zich hierdoor staande zien te houden. Verder blikt de serie terug op de queer-geschiedenis, met flashbacks naar de waargebeurde transgender-rellen bij Compton’s Cafeteria in Los Angeles.

Realistisch beeld
Amistead Maupin legde de basis voor de serie met een feuilleton in de krant San Francisco Chronicle. Later publiceerde hij een aantal boeken die werden geroemd vanwege het realistische beeld dat hij schetste van de queer scene in San Francisco.

75 jaar is Maupin inmiddels, en was als adviseur betrokken bij het nieuwe seizoen. Hij heeft niet meegeschreven aan de nieuwe adaptatie van Tales of the City, maar is trots op het resultaat. De staf van schrijvers is volledig queer en werkte onder leiding van Lauren Morelli, die ook verantwoordelijk was voor Orange is the New Black.

Helden
Hij vertelt over de flashbacks in de nieuwe serie: “Ik ben blij dat we het publiek iets kunnen leren over de transgender-rellen. Er kwam een moment dat ze het zat waren en dingen niet langer over hun kant lieten gaan. Daarom vind ik onze huidige transgender helden zo belangrijk. Ze laten zichzelf zien aan de wereld en weten de harten van mensen te winnen.”

Queerty maakte een leuke video over de nieuwe serie in San Francisco. Tien afleveringen van Tales of the City staan vanaf 7 juni op Netflix.